Jsem mladá lékařka, která žije se svým manželem a jeho rodiči na vesnici, kde díky své zálibě ve vaření ráda zkouším nové recepty a jako hlavní suroviny používám dobrůtky z naší zahrádky

Domácí kuřecí paštika

Domácí kuřecí paštika

Když jsem naposledy přemýšlela, o jakou lahůdku bych se s vámi ráda podělila, zaujala mě v obchodě krásná kuřecí játra. A ačkoliv nejsem jejich velkým milovníkem, je jedna dobrota, kterou si nikdy nemohu odepřít, paštika!

Paštika existuje v nespočetu druhů, které se liší druhem masa, způsobem přípravy, jemností a v neposlední řadě ostatními přidanými ingrediencemi.

Já preferuji paštiku mazací, jemnou, bez přidaného masa a přesně takový je můj dnešní recept. A nyní k jednotlivým složkám.

Paštika je složena z poměrně velkého množství surovin

JÁTRA

Je-li to váš první pokus o paštiku, tak doporučuji játra kuřecí, krůtí, kachní či husí. Jsou jemná, rychle opečená a snadnější na očištění. Naopak chuťově výrazná jsou játra vepřová. Nebojíte-li se experimentovat, troufněte si na játra ze zvěřiny či jehněčí.

CIBULE

Cibule, ať už použijete jakoukoliv, dodá po opečení nasládlou a jemnou chuť, která se báječně hodí k játrům.

KOŘENÍ

Tady se představivosti meze nekladou. Obecně bych vám jen poradila, že k výrazným játrům se hodí i nápadnější dochucení, kupříkladu jalovec, nové koření či muškátový oříšek. Jemná játra zase vyžadují koření a bylinky, které nepřebijí jejich chuť. Použít můžete tymián, sušenou petrželku či pepř. Chybu neuděláte ani se zázvorem. Koření vždy přidejte již na pánev, aby se krásně rozvonělo a ochutilo játra.

TUK

Ve většině receptů je základním použitým tukem máslo a ani já neudělám výjimku. Množství se liší podle požadované krémovosti a konzistence paštiky a budete muset vyzkoušet, jak chutná vám. Na zjemnění se hodí také malé množství smetany.

ALKOHOL

Opět položka, kde máte nespočet možností. Použít můžete bílé víno, červené víno, koňak, brandy, bourbon, whisky, ale také jablkovici či jinou ochucenou pálenku. Paštiku po odpaření alkoholu krásně dochutí, a proto použijte něco, co máte doopravdy rádi.

PAŠTIKA V CÍLI

K dochucení a dozdobení paštiky v konečné fáti se používají ořechy, celý pepř, brusinky či čerstvé bylinky.

Domácí kuřecí paštika
Ingredience
  • 350 g kuřecích jater po očištění
  • 2 jarní cibulky (pouze bílé části)
  • 150-200 g másla
  • 1 lžička provensálských bylinek
  • pepř čerstvě mletý podle chuti
  • půl lžičky soli
  • 1 velký panák bílého vína
  • 30 ml smetany na vaření
  • mandle, celý pepř, brusinky a čerstvé bylinky podle chuti
  • pečivo podle vašeho výběru
Postup
  1. Játra omyjte a očistěte od všech blanek a žilek. Cibuli nakrájejte nadrobno.

  2. Rozpalte pánev a na lžíci másla osmahněte játra, cibuli a koření, aby se rozvonělo. Sůl ještě nepřidávejte, játra by vám totiž ztvrdla. Restujte 4-5 minut. 

  3. Poté k játrům přilijte víno a snižte plamen. Všechnu tekutinu byste měli odpařit. Vypněte kamna a po chvilce přilijte smetanu, aby se prohřála s obsahem pánve.

  4. Nyní vše přendejte do robota, osolte a rozmixujte nejprve nahrubo. Poté postupně přidávejte po částech máslo, aby se stihlo zapracovat. Nakonec ochutnejte a případně dosolte. Paštika by měla být mírně přesolená, protože se po ztuhnutí chutě ještě zjemní.

  5. Pro dodání ještě větší hebkosti nyní paštiku přeceďte přes jemný cedník. Zachytí se vám nerozmixované kousky jater a koření.

  6. Nyní do přecezené paštiky přidejte na plátky nakrájené mandle či celý pepř a přelijte do jakékoliv nádoby je vám libo. Plánujete-li paštiku uskladnit na delší dobu, je vhodné ji přelít přepuštěným máslem, aby se zakonzervovala. Pokud tento krok vynecháte, doporučuji ji alespoň v lednici překrýt potravinářskou folií, aby vám neoschla.

  7. Podávejte s pečivem dle vaší chuti, brusinkami a zeleninovým salátkem

Domácí paštika s opečeným plátkem chleba

Dobrou chuť!

Kaku

Sdílejte


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Líbí se Vám u nás? Sdělte to ostatním.