Jsem mladá lékařka, která žije se svým manželem a jeho rodiči na vesnici, kde díky své zálibě ve vaření ráda zkouším nové recepty a jako hlavní suroviny používám dobrůtky z naší zahrádky

Dobroty z medvědího česneku

Dobroty z medvědího česneku

A máme tu jaro se vším všudy. Počasí a příroda nám trošku blázní, takže místy připomíná spíše léto, ale nevadí 🙂 . Podle mě je kulinářská jarní sezóna zahájena, když to v lesích a na farmářských trzích začne vonět po medvědím česneku. Jeho jemná česneková vůně a krásně zelená barva vás opravdu přesvědčí, že nadchází krásné jarní dny.

Medvědí česnek obsahuje látku aliin, která se po narušení listů mění na alicin, který působí především protizánětlivě. Využívá se tedy při nachlazení, angínách a chřipkách, průjmech a podobně. Dále snižuje krevní tlak, cholesterol a působí proti vzniku krevních sraženin. Ještě váháte, zda si ho máte koupit či natrhat? 🙂

 

Medvědí česnek vám vydrží čerstvý pár dní. Nejlepší je ho dát do vody jako řezanou květinu nebo ho zabalit do vlhké utěrky a dát do lednice. Abyste měli česneku dostatek po celý rok, můžete ho samozřejmě zamrazit. Ať už celé listy, jelikož se po zmrznutí dobře láme, nebo nasekaný na jemnější kousky.

Možností, jak medvědí česnek využít v kuchyni je nespočet. Čerstvý si ho dejte na chleba s krémovým sýrem, přidejte do tvarohových pomazánek, do polévky nebo si ho připravte na způsob špenátu. Připravíte-li si pesto či máslo z medvědího česneku, tak ho přidejte do těstovin, k masu či rybě. Olivový olej ochucený medvědím česnekem vám zase zvýrazní zálivku vašeho oblíbeného salátu.

A jelikož i my máme tajné místo, kam na čerstvé lístky chodíme, přináším vám recept na pesto a máslo z této báječné suroviny.

ČESNEKOVÉ PESTO

Pesto z medvědího česneku
Porce: 1 sklenička
Ingredience
  • 200 g medvědího česneku (2-3 svazky)
  • 1 lžička soli
  • 100 ml olivového oleje
  • hrst oloupaných mandlí
  • 50 g strouhaného parmazánu
Postup
  1. Do robotu se sekacím nástavcem vložte větší část omytých listů medvědího česneku, přibližně polovinu celkového množství oleje, soli, mandlí a parmazánu. Vše společně mixujte do vámi požadované konzistence.

  2. Poté pesto ochutnejte a přidejte eventuálně zbytek ingrediencí podle vaší chuti.

  3. Pesto přelijte to skleničky, navrch nalijte olivový olej aby se vzduch nemohl dostat k pestu a uzavřete.

 

MÁSLO Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU

Máslo z medvědího česneku je neuvěřitelná libůstka

Porce: 1 váleček (cca 25 cm)
Ingredience
  • 200 g medvědího česneku (2-3 svazky)
  • 1 a půl kostky másla
  • další bylinky podle libosti
Postup
  1. Vyndejte máslo z lednice a nechte ho povolit na pokojovou teplotu.

  2. Do robotu se sekacím nástavcem vložte větší část omytých listů medvědího česneku, polovinu másla a sůl. Vše společně rozmixujte.

  3. Ochutnejte a přidejte máslo nebo česnek podle toho, jak silnou chuť chcete. 

  4. Samozřejmě můžete kromě medvědího česneku přidat i jiné bylinky, například hladkolistou petrželku.

  5. Nakonec směsí naplňte potravinový obal na tlačenku či sklenici.

Medvědí česnek ve dvou hotových produktech. A výborných!

Sdílejte


1 thought on “Dobroty z medvědího česneku”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Líbí se Vám u nás? Sdělte to ostatním.