Jsem mladá lékařka, která žije se svým manželem a jeho rodiči na vesnici, kde díky své zálibě ve vaření ráda zkouším nové recepty a jako hlavní suroviny používám dobrůtky z naší zahrádky

Kopřivový sirup a pampeliškový med

Kopřivový sirup a pampeliškový med

Jaro. Každá rostlinka se snaží prodrat z půdy svým zeleným stonkem, lístečky a nakonec i květem. A to je přesně to období, kdy má v sobě tu největší sílu a obsahuje nejvíce zdraví prospěšných látek. A abychom tento potenciál mohli co nejdéle využívat, tak rostlin sušíme, nakládáme, připravujeme z nich sirupy, med a samozřejmě je čerstvé přidáváme do jídel. Já se s vámi tentokrát podělím o recepty na kopřivový sirup a pampeliškový med, které u nás každoročně připravuje manželova mamka 🙂

KOPŘIVOVÝ SIRUP

Kopřiva je rostlina, která má velmi silné léčivé účinky, ale je potřeba vědět jak na ni, abyste si naopak neublížili.

Pokud si budete dopřávat kopřivu v jakékoliv formě, pamatujte, že maximálně tři týdny v kuse a poté udělejte stejně dlouhou pauzu.

Také je důležitá doba sběru. Látky tolik užitečné pro zdraví totiž obsahuje do 16.5. a poté znovu až když se sečou druhé otavy, tedy přibližně ke konci července.

Mezi neduhy, na které vám kopřiva pomůže, jsou bolesti hlavy, ekzémy, detoxikace organismu, působí proti vzniku cukrovky, zvyšuje počet červených krvinek a v neposlední řadě podporuje funkci slinivky, která je důležitá pro dobré trávení.

A pro ženy ještě jedna důležitá informace. Voda z vylouhovaných kopřiv je ideální k oplachování vlasů. Budete je mít krásně silné.

4 from 1 vote
Kopřivový sirup
Ingredience
  • 1,5 litru vody
  • 400 gramů kopřiv
  • 2 bio citrony
  • 1-1,5 kilo cukru krystal
  • 2 lžičky kyseliny citronové (nemusí být)
Postup
  1. Uvařte vodu. Po zchladnutí přidejte celé kopřivy a bio citrony nakrájené na plátky (včetně kůry i pecek).

  2. Směs nechte 24 hodin pod pokličkou louhovat a poté sceďte.

  3. Přidejte malé množství cukru a na nízký plamen, tak aby tekutina sem tam probublala, zahřejte. Postupně přidávejte další cukr. Nejprve doporučuji dát kilo cukru. Nebude-li se vám zdát konzistence, přidejte další. 

  4. Velké množství cukru funguje jako konzervant, nicméně chcete-li sirupu prodloužit životnost, přidejte kyselinu citronovou a dvě minuty provařte.

  5. Sirup nalijte do čistých, jakýmkoliv alkoholem vymytých sklenic a zavíčkujte. Uchovávejte v lednici a přidávejte si jednu lžičku do čehokoliv, co potřebujete osladit. V případě čaje nezapomeňte, že čaj nesmí být horký, abyste neztratily léčivé složky z kopřivy.

PAMPELIŠKOVÝ MED

Z pampelišek je opravdu skvělý med

Pampeliška je velmi komplexní rostlina. Má jiné účinné látky obsažené v listech, jiné v květech a jiné i v kořenech. Nicméně vezmeme-li její blahodárné účinky všeobecně, tak léčí nemoci jater, stejně jako kopřiva působí preventivně před vznikem cukrovky, pomáhá při únavě a zlepšuje zažívání.

4 from 1 vote
Pampeliškový med
Ingredience
  • 400 kusů květů pampelišek
  • 2 litry vody
  • 3 bio citrony
  • 2 kila cukru krystal
Postup
  1. Na mírném plameni povařte ve vodě květy pampelišek a bio citrony nakrájené na plátky. 

  2. Nechte 24 hodin louhovat. Sceďte a pampelišky vyždímejte.

  3. Do přecezené tekutiny přidejte cukr a nechte hodinu až dvě na mírném plameni rozpouštět. Celková doba záleží na šíři hrnce. Pravidelně míchejte. Zahřívejte do dosažení sirupovité konzistence.

  4. Med nalijte do čistých, jakýmkoliv alkoholem vymytých sklenic a zavíčkujte. Používejte jako sladidlo.

Jaro je jedno z nejlepších období na výrobu zdravých sirupů

Na zdraví 🙂

Kaku

Sdílejte


1 thought on “Kopřivový sirup a pampeliškový med”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Líbí se Vám u nás? Sdělte to ostatním.