Jsem mladá lékařka, která žije se svým manželem a jeho rodiči na vesnici, kde díky své zálibě ve vaření ráda zkouším nové recepty a jako hlavní suroviny používám dobrůtky z naší zahrádky

Caesar salát s domácím dresinkem

Caesar salát s domácím dresinkem

Věčná sláva tomu, kdo vynalezl skleník. Díky němu, nám postupně narostly krásné ledové saláty s křehkými listy. No a jelikož se i slepice po zimě již dostaly do tempa a snáší jedno vajíčku za druhým, rozhodla jsem se tentokrát přispět caesar salátem. Samozřejmě se zálivkou, jejímž základem je vlastně domácí majonéza.

Ave Caesar!

Ne, legendární vojevůdce opravdu neměl jako zálibu chystat pro svá vojska saláty na dlouhé výpravy nebo o tom alespoň nezanechal sebemenší zmínku. Vznik tohoto jedinečného receptu se datuje k 4. červenci 1924, kdy s ním přišel italský kuchař Caesar Cardini. Ten měl s touto pochoutkou takový úspěch, že v roce 1948 začal s tovární výrobou svého pověstného dresinku. Recept se od té doby dočkal mnoha různých variant. My si uděláme jeho dnešní nejobvyklejší variantu.

Hurá do zahrádky

Co se týče salátových listů, můžete použít jakékoliv, které máte rádi a neváhejte je nakombinovat co do chuti i barvy. Nicméně chcete-li být věrní původnímu italskému receptu, měli byste použít římský salát.

Máte-li v rodině zeleninové zarputilce, kteří saláty přirovnávají k pastvě vhodné leda pro kozy tak věřte, že tímto salátem je okouzlíte. A nyní pojďme na vlastní recept.

Caesar salát s domácím dresinkem
Porce: 2 porce
Ingredience
  • 1 větší hlávka salátu
  • 2 kuřecí prsa
  • provensálské bylinky podle chuti
  • 1 celé, ideálně domácí vejce
  • 1 lžička polotučné či dijonské hořčice
  • 150-200 ml slunečnicového oleje
  • sůl
  • pepř
  • citronová šťáva
  • 1 stroužek česneku
  • 4-5 ančovičkových filetů
  • 4 plátky toastového chleba či 2 rohlíky nakrájené na kostičky
  • 1 lžíce nastrouhaného parmazánu a hoblinky na dozdobení
Postup
  1. Salátové listy důkladně opláchněte a osušte, aby na nich dobře držela zálivka.

  2. Poté si očistěte kuřecí prsa a nakrojte je na plátky, aby se vám dobře opékaly na pánvi. Maso osolte a posypte provensálskými bylinkami, ovšem pouze zlehka, abyste nepřehlušili dresink.

  3. Pečivo podle vašeho výběru nakrájejte na kostičky, dejte na plech vyložený pečícím papírem a lehce pokropte olejem.

  4. Nyní si připravíme dresink. Základem je vlastně domácí majonéza. Do mixéru rozklepněte celé vejce o pokojové teplotě. Mixér nechte zapnutý a po malých troškách přilévejte olej. Vždy přilijte další teprve až se ten předchozí zapracuje, jinak vám majonéza nezhoustne. Postupně by se měla měnit konzistence. Až se vám bude majonéza zdát dostatečně hustá, přestaňte přilívat olej. Přidejte sůl, pepř, hořčici a citronovou šťávu podle chuti. Znovu promixujte. Tímto je hotová majonéza. Pro tento recept ještě přidejte filety ančoviček, nastrouhaný stroužek česneku, parmazán a pár vteřin ještě mixujte, jen aby se vše hezky spojilo, ale přitom jste na jazyku cítili kousky ančoviček i parmazánu.

  5. Předehřejte troubu na 200°C. Vložte plech s pečivem a pečte do zezlátnutí přibližně 10 minut.

  6. Mezitím opečte na pánvi kuřecí maso dozlatova. Poté nechte lehce vychladnout a nakrájejte na plátky či kostičky.

  7. Salát natrhejte do talířů, promíchejte s dresinkem (nejlépe to jde rukama) a navrch dejte kuřecí maso s krutony a dozdobte hoblinkami parmazánu.

Caesar salát
Hotový caesar salát připraven k snězení!
Sdílejte


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Líbí se Vám u nás? Sdělte to ostatním.