Jsem mladá lékařka, která žije se svým manželem a jeho rodiči na vesnici, kde díky své zálibě ve vaření ráda zkouším nové recepty a jako hlavní suroviny používám dobrůtky z naší zahrádky

Sirup z černého bezu

Sirup z černého bezu

A je to tu po roce znovu, intenzivní vůně, která dostává lidi do kolen v pozitivním i negativním slova smyslu. Vůně květů černého bezu. Záleží jen na preferenci vašich čichových buněk, jestli vnímáte příjemnou omamnou vůni nebo se vám v blízkosti černého bezu točí hlava jako na kolotoči.

Černý bez můžete využít za rok hned dvakrát. Na jaře, kdy keř krásně rozkvete a na podzim, kdy se sbírají černé plody – bezinky. Chystáte-li se natrhat květy bezu, tak příliš dlouho neváhejte. Velmi rychle odkvétají, především když je takové teplo jako letos.

Mezi zahrádkáři je černý bez někdy proklínán, protože se velmi rychle rozrůstá a zastiňuje jiné keře a květiny. Nicméně ti zkušení vědí o širokém spektru pozitivních účinků na zdraví, a proto si ho na svých zahrádkách hýčkají. O tom svědčí i zachovalé rčení: „Před heřmánkem klekni, před bezem klekni.“ Využít se dá kořen, list, květ i samotný plod. Nejčastěji se ale samozřejmě využívá květ a plod.

KVĚTY

Květy černého bezu si můžete usušit, a poté si z nich připravovat čaj nebo si uvařte sirup či šťávu. Pomohou vám především při nachlazeních, rýmě, zánětech průdušek, kdy je dobré páry z čaje i inhalovat. Dále květy z černého bezu snižují teplotu, ale jsou prospěšné i při zácpě. Při bolestech hlavy, zubů a křečových žilách vás zachrání obklady.

BEZINKY

Naopak bezinky, plody černého bezu, jsou dobrými pomocníky při tlumení nervových bolestí, tedy především při bolestech zad a krční páteře způsobených výhřezem meziobratlové ploténky nebo drážděním nervu. Při těchto potížích popíjejte čaj z bezinek nebo si z nich připravte mazání. Ale pozor, bezinky se vždy musí tepelně upravit, jinak mají silné projímavé účinky, které způsobuje glykosid zvaný sambunigrin.

LISTY

Listy se sbírají přes léto a čaj z nich připravený čistí krev. Trpíte-li na bolesti kloubů, pak mladé listy rozemelte a přikládejte na postižená místa.

SIRUP Z ČERNÉHO BEZU

Jak už jsem psala výše, květy sbírejte včas, ideálně na počátku kvetení a kolem poledne, kdy jsou krásně rozvinuté. Samozřejmě se vyhněte keřům u silnice.

Otrhané květy položte jednotlivě do stínu na podložku stonkem nahoru přibližně na hodinu, aby z nich utekl pryč všechen hmyz. Já květy neomývám, protože bych přišla o většinu pylu a keř navíc roste na babiččině zahradě.

Recepty se liší poměrem květů, vody a cukru. Jaký poměr vám nejvíce vyhovuje, bohužel zjistíte jedině tehdy, až několik sirupů připravíte.

Jako konzervant je v receptu použit cukr, nicméně chcete-li, aby vám sirup vydržel déle než 14 dní, pak přidejte trochu kyseliny citronové.

Sirup z černého bezu
Ingredience
  • 30 květů černého bezu bez listů
  • 1 bio citron
  • 2,5 litru vody
  • 2 kg cukru krystal
  • 2 lžičky kyseliny citronové
Postup
  1. Neomyté květy dejte do hrnce s vodou a bio citronem nakrájeným na kolečka a přiveďte k varu. Jakmile se směs začne vařit, tak ploténku vypněte, přikryjte pokličkou a nechte 24 hodin louhovat.

  2. Poté obsah hrnce přeceďte, květy i citron důkladně vymačkejte, abyste nepřišli o část chuti a zdraví prospěšných látek.

  3. Znovu dejte na ploténku, zahřejte a po částech přidávejte cukr tak, aby ten předchozí byl vždy rozpuštěný. Míchejte. Jakmile je všechen cukr rozpuštěn, nechte za občasného míchání jemně probublávat přibližně 10 minut. Chcete-li hustší konzistenci, pak můžete vařit i déle a bez pokličky. 

  4. Nakonec přidejte kyselinu citronovou a ještě 5 minut povařte. Tento krok můžete vynechat, spotřebujete-li sirup přibližně do dvou týdnů.

  5. Ještě teplou směs nalijte do důkladně vymytých sklenic či lahví. Uchovávejte v lednici.

Sdílejte


2 thoughts on “Sirup z černého bezu”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Líbí se Vám u nás? Sdělte to ostatním.