Jsem mladá lékařka, která žije se svým manželem a jeho rodiči na vesnici, kde díky své zálibě ve vaření ráda zkouším nové recepty a jako hlavní suroviny používám dobrůtky z naší zahrádky

Marmeláda z jahod a třešňový pečený čaj

Marmeláda z jahod a třešňový pečený čaj

Ať už si užíváte slaďounkou chuť jahod a lehce nakyslou chuť třešní z vlastní zahrádky, chodíte na samosběr, tržnici, farmářský trh či do supermarketu, vždy je pečlivě vybírejte. Buďte opatrní na plísně, natlučené kusy, které se rychle kazí a samozřejmě jsou nejlepší plody české a v hlavní sezóně, kdy mají nejsilnější chuť. Vybírejte si jahody i třešně pokud možno se stopkou, jelikož vám déle vydrží. Nemáte-li zahrádku a i tak byste chtěli mít požitek z čerstvých, chemicky neošetřených jahod, pak si v zahradnictví pořiďte jahodník v závěsném květináči, který si můžete dát i na balkón a vypadá velmi elegantně.

Manželova rodinka (a teď už tedy i já :-)) má pěkných pár řádků jahod, o které velmi vytrvale a statečně pečuje babička. Ve sběru se ale střídáme všichni, jelikož bolest zad při ohýbání do řádků dovede být velmi urputná. Při otrhávání třešní sice tolik nebolí záda, zato bojujeme se závratí, protože na všechny tři stromy je zapotřebí žebřík a ta nejvyšší třešeň si co do výšky nezadá s dvoupatrovým rodinným domkem :-).

naše řádky jahod :-)

 

nejvyšší třešeň v zahradě

JAHODY

Zdraví prospěšných látek v jahodách je celá řada, ale nejvíce zastoupená je kyselina listová, která je potřebná pro růst nových buněk, proto v těhotenství berte jahody útokem. Dále především vitamin C, který je důležitý v prevenci nachlazení, únavy a pro dobré hojení ran a rychlou rekonvalescenci. Množství vitaminu C v jahodách je dokonce srovnatelné s citrusovými plody. Za typickou chuť jahod jsou zodpovědné organické kyseliny (například šťavelová, citronová a jablečná), které působí proti vzniku nádorových onemocnění. Ačkoliv jsou jahody sladké, obsahují malé množství jednoduchých cukrů, což z nich dělá vhodné ovoce při redukci váhy, ale i pro pacienty s cukrovkou. Tím, že podporují metabolismus a vylučování, pomáhají rozpouštět močové i žlučové kameny. Díky manganu, který zpevňuje pleť a vlasy se jahody dají použít k výrobě pleťové masky, ale i k bělení zubů.

už zraje :-)

Co se kulinářského využití jahod týče, je možností jejich využití celá řada. Spořádat je můžete čerstvé, rozmačkané s cukrem, rozmixované s mlékem, upéct bublaninu či koláč s jahodami, jistě nepohrdnete ani plněnými knedlíky. Připravit se dá i sirup, likér a samozřejmě marmeláda. O ozdobení skleničky sektu ani nemluvě. Chcete-li si jahod užívat celý rok, doporučuji je rozmixovat a zamrazit.

nasbíráno :-)

TŘEŠNĚ

Třešní existuje velké množství odrůd, které se odlišují tvarem, velikostí, pevností, ale i chutí. Obsahují velké množství vitaminů, především B, C a E, navíc ještě karoten, ze kterého se v těle tvoří vitamin A. Ze stopových prvků je to především hořčík, železo, draslík, fosfor, jód a vápník. Vláknina v nich obsažená má projímavý účinek a snižuje vstřebávání tuků, proto jsou třešně vhodné při snižování váhy, což je podpořeno i nízkým obsahem cukrů v třešních. Dále třešně podporují činnost jater, tlumí záněty v těle a působí tedy očistně.

nachystány k utržení :-)

Z třešní se připravují marmelády, kompoty, bublanina, koláče, třešňovice a spoustu dalších pokrmů a nápojů. Fantazii se meze nekladou. Opatrní buďte především při zapíjení třešní – mohly by začít kvasit a způsobit vám zažívací obtíže.

prvních pár třešní

JAHODOVÁ MARMELÁDA

Chcete-li si uchovat báječnou chuť jahod z jejich hlavní sezóny po celý rok, zkuste si vyrobit svoji marmeládu. O sladké snídaně máte postaráno, ať už si ji namažete na čerstvé pečivo s máslem, přidáte ji do jogurtu či na vaši oblíbenou buchtu.

Ve většině marmelád potřebujete v receptu želírovací přípravek. Ať už použijete jakýkoliv, řiďte se návodem na obalu, kde budete mít napsáno kolik ovoce, želírovacího přípravku a cukru použít.

Jahodová marmeláda
Ingredience
  • 1 kg jahod
  • 1 sáček Gelfixu 2:1
  • 0,5 kg cukru krystal
Postup
  1. Jahody nakrájejte či rozmixujte podle vašich preferencí. Dejte je do širokého hrnce (rychleji se odpařuje tekutina). Přidejte sáček Gelfixu a 2 lžíce cukru. Za stálého míchání nechte minutu probublávat.

  2. Poté přidejte do hrnce zbytek cukru a nechte ještě dalších 5 minut na středním plameni bublat. Nezapomeňte důkladně míchat. Po celou dobu sbírejte pěnu, která se na povrchu tvoří.

  3. Důkladně vymyjte zavařovací sklenice, osušte a vypláchněte kapkou alkoholu – třeba rumu. Marmeládu ihned přelijte do sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.

  4. Jestliže nechcete použít žádnou „chemii“, můžete jahody vysmažit. V širokém hrnci necháte za stálého míchání přibližně tři čtvrtě hodiny probublávat samotné jahody. Potom přidáte cukr a budete pokračovat ještě alespoň 15 minut. Přelijte do sklenic.

  5. Marmelády uchovávejte v temnu a chladu.

jahodová marmeláda a třešňový pečený čaj

TŘEŠŇOVÝ PEČENÝ ČAJ

Pečené čaje mám velice ráda. Můžete si do nich dát jakékoliv ovoce či koření a budou vždy chutnat skvěle. U nás se po nich pokaždé velice rychle zapráší.

 

Třešňový pečený čaj
Ingredience
  • 1,5 kg třešní
  • 0,5 kg višní
  • 4 zralá jablka
  • 1 bio citron
  • 10 hřebíčků
  • 2 svitky skořice
  • 400 g třtinového cukru
  • 1 dcl rumu
  • špetka soli
Postup
  1. Jablka nakrájejte na drobné kostičky. Třešně a višně můžete nechat vcelku (pecky dodají do čaje část chuti) nebo je odpeckujte a nakrájejte. Citron oloupejte, odkrájejte všechny bílé části a odstraňte i tenké slupky mezi jednotlivými měsíčky. Zbylou dužinu také nakrájejte.

  2. Předehřejte troubu na 180°C. Veškeré ovoce nasypte do zapékací mísy, smíchejte s cukrem, kořením, solí a rumem. Pečte odkryté přibližně 45 minut. Cukr krásně zkaramelizuje a ovoce pustí tekutinu.

  3. Nakonec nalijte čaj do omytých zavařovacích sklenic. Uchovávejte v lednici. Do hrnku si dejte přibližně 4 vrchovaté čajové lžičky a zalijte horkou vodou. 

  4. Ačkoliv díky hřebíčku chutná čaj „vánočně“, je výborný i v létě s ledem :-).

jahodová marmeláda a třešňový pečený čaj

Na zdraví!

Kaku 🙂

Sdílejte


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Líbí se Vám u nás? Sdělte to ostatním.