Jsem mladá lékařka, která žije se svým manželem a jeho rodiči na vesnici, kde díky své zálibě ve vaření ráda zkouším nové recepty a jako hlavní suroviny používám dobrůtky z naší zahrádky

Marmeláda z černého rybízu

Marmeláda z černého rybízu
Než se rozepíši o přípravě této vynikající marmelády, neodpustím si obvyklé medicínské okénko na téma černý rybíz a jeho blahodárné účinky na lidské zdraví.

VITAMIN C

Rybíz je, jak všichni dobře víte, ovocný keř. Mezi jeho odrůdy patří rybíz černý, červený, bílý a poměrně nově i růžový. Rozdíl v jejich chuti je velký a chuťové buňky každého z nás mají v oblibě jinou odrůdu.
Nicméně rozdíl se netýká pouze jejich chuti, ale také koncentrace zdraví prospěšných látek. Kdybych měla zdůraznit tu v rybízu nejhojněji zastoupenou, pak je to vitamin C. Černý rybíz ho obsahuje dokonce 3x více, než červený. Kdybyste chtěli spořádat doporučenou denní dávku vitaminu C (80 mg) pouze ve formě černého rybízu, stačilo by vám k tomu pouze 30 gramů tohoto bobulovitého ovoce. Takže jako prevence proti nachlazení, na posílení imunity a v rekonvalescenci po operaci či delší nemoci je rybíz to pravé.

ANTIOXIDANTY

Další skupinou látek jsou flavonoidy, což jsou významné antioxidanty. Co si představit pod pojmem antioxidant? Je to látka, která váže reaktivní formy kyslíku (tzv. kyslíkové radikály). Ty mohou totiž poškozovat různé buňky v lidském těle. Významné je působení flavonoidů především na cévy. Takže trpíte-li na modřiny, křečové žíly, hemoroidy či máte aterosklerózu (zvápenatělé cévy), pak vezměte rybíz útokem.
Máte-li rádi bylinkové čaje, můžete si do vámi oblíbené směsi přidat několik mladých listů rybízu.

KULINÁŘSKÉ VYUŽITÍ

Podobně jako jiné bobulovité ovoce je rybíz často používán k přípravě šťáv, sirupů, alkoholických nápojů, marmelád, na dozdobení dortů, ovesných kaší či jogurtů. Chcete-li zachovat co nejvíce zdraví prospěšných látek v této vitaminové bombě, pak se snažte vyhnout tepelné úpravě. Proto vám navrhuji k vyzkoušení tento recept na marmeládu z černého rybízu připravenou za studena. Černý rybíz totiž obsahu velké množství pektinu, který způsobí zhoustnutí marmelády i bez přídavku jakékoliv želírovacího přípravku. Tak pojďme na to.
Marmeláda z černého rybízu
Ingredience
  • 1 kg černého rybízu
  • 1 kg cukru krystal
Postup
  1. Nasbíraný rybíz zbavte větviček a listů a důkladně opláchněte. Nyní máte několik možností jak postupovat. Máte-li mixér, pak můžete rybíz rozmixovat. Nechcete-li mít ve výsledné marmeládě "kousky", pak doporučuji ještě přepasírovat přes plátýnko. Dále vám dobrou službu udělá mlýnek na ovoce, resp. odšťavňovač. Existují v provedení s elektrickým či ručním pohonem. Nicméně nemáte-li doma ve skříni Schwarzeneggera, tak si s tím ručním užijete.

  2. Poté přelijte vzniklou rybízovou šťávu do dostatečně velké mísy, abyste měli prostor na míchání a přidávání cukru.

  3. Cukr přidávejte po malých porcích a vždy alespoň 5-10 minut zvolna míchejte, aby se dokonale rozpustil. Nechcete přece v marmeládě kousat krystalky cukru. Uvidíte, že směs rychle tuhne, proto s mícháním nepřestávejte. Celý tento proces trvá přibližně 2 hodiny.

  4. Poté na pokraji sil a s třesoucíma se rukama nalijte marmeládu do důkladně omytých a osušených zavařovacích sklenic. Zavíčkujte a uchovávejte v lednici.

Jedná se o marmeládu veskrze fyzicky náročnou, ale bez chemie a s enormní porcí vitaminů. Takže dobrou chuť.
Sdílejte


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Líbí se Vám u nás? Sdělte to ostatním.