DÝŇOVÝ KOLÁČ

DÝŇOVÝ KOLÁČ

Co se týče jednotlivých ingrediencí na dýňový koláč, jsou vesměs velmi podobné jako na dýňové lívance a blíže se tam o nich rozepisuji. Takže jestli si nevíte rady jak připravit dýňové pyré či jestli můžete nahradit jednotlivé druhy mouky nebo jaké zvolit koření, mrkněte na tento článek: http://www.zdravenavenkove.cz/2019/10/26/dynove-livance/

ingredience

Příprava tohoto koláče je celkem náročná na čas. Ale dobrá zpráva, můžete ho klidně připravit den předem a nechat v lednici, než ho budete servírovat. Já jsem použila dortovou formu o průměru 24 centimetrů, takže jestliže máte formu větší, dejte holt o trošku základních ingrediencí víc :-). Samozřejmě, máte-li přímo koláčovou formu, bod pro vás.

krusta

Zbude-li vám trochu náplně a již se nevejde do krusty koláče, můžete ji upéct v malé formičce zvlášť a vždy si dát pár lžiček jako sladkou odměnu, je to dobrůtka.

Nyní pojďme na recept!

Dýňový koláč

Bezlepkový dýňový koláč, který si můžete připravit i den dopředu!

Ingredience
Krusta
  • 150 g mandlové mouky
  • 70 g tapiokové mouky
  • 80 g másla
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 2 lžíce vody
Náplň
  • 400 g dýňového pyré
  • 100 g kokosového mléka
  • 3 vejce
  • 1 lžíce dýňového koření
  • 150 g javorového sirupu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli
Postup
  1. Dejte do mísy mouky, sůl a máslo a prsty vytvořte drobenku. Poté přidejte vejce a jednu lžíci vody a rukama vypracujte těsto. Bude-li příliš suché, přidejte druhou lžíci vody. Poté těsto zabalte do potravinářské folie a dejte alespoň na hodinu do lednice.

  2. Předehřejte troubu na 180°C.

  3. Mezitím vyložte formu pečícím papírem, vyndejte z lednice těsto a prsty ho rozložte po celé formě. Vidličkou udělejte do těsta několik děr. Vložte do trouby a pečte krustu 15 minut.

  4. Všechny ingredience na náplň do koláče smíchejte v jedné míse a ručním mixérem na střední výkon mixujte přibližně minutu.

  5. Krustu vyndejte z trouby a vlijte do ní náplň. Vraťte přibližně na hodinu do trouby. Před koncem doby pečení otestujte špejlí, zda již koláč není upečený. Na špejli by nemělo zůstávat mazlavé těsto.

  6. Po vyndání z trouby nechte hodinu chladnout při pokojové teplotě a poté alespoň na dvě hodiny přendejte koláč do lednice, aby ztuhnul.

upečeno
Sdílejte


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *