BYLINKY

BYLINKY

Bylinky. Při tomto slově si všichni vybavíme rozličné vůně a chutě. Ale v bylinkách je mnohem víc než jen to. Je v nich i léčivá síla, která se vám může stát dobrým pomocníkem. Občas i lepším, než západní medicína.

JAK PĚSTOVAT BYLINKY?

S tím, co se nyní kolem nás děje se spousta lidí rozhodlo založit vlastní zahrádku. Výhodou té bylinkové je i to, že ji můžete mít klidně i na balkóně či dokonce na parapetu. Chystáte-li se na pěstování bylinek, můžete začít buď vysetím semen či si koupit přímo sazenice. Rozhodnete-li se pro semínka, pak logicky musíte začít s vyséváním brzy, klidně již v únoru. Samozřejmě dá tento postup více práce. Budete muset několikrát rostlinky opatrně přesadit a postupně je i přivykat na venkovní prostředí. Takže. Nechcete-li si život komplikovat, klidně si kupte již větší sazeničky, které koncem května (po zmrzlých) můžete zasadit ven. Do skleníku samozřejmě i dříve. Jestliže se pustí do pěstování bylinek doma na parapetu, tak je samozřejmě výhodu rychlá dostupnost bylinek při vaření a možnost celoročního pěstování. Bylinky vám nevydrží tak dlouho a ne všechny jsou na to vhodné, ale bazalce, meduňce, pažitce, tymiánu a petrželce se to jistě bude zamlouvat.

SKLIZEŇ BYLINEK

Nyní si pojďme říci něco ke sklizni bylinek. Samozřejmě bylinky sklízejte podle potřeby v průběhu roku. Při sklizni do zásoby je to trochu jinak. Bylinky se v tom případě sklízí obvykle těsně před květem, kdy obsahují nejvíce prospěšných látek. Pochopitelně je to tedy u každé bylinky v jinou dobu. Nesklízejte nikdy úplně všechny výhony, protože zbytek obroste a budete mít i nadále bylinky i čerstvé. Kromě přímého zpracování bylinek jsou dvě možnosti jak s nimi naložit. Můžete je usušit či zmrazit. Nejprve sušení. Delší bylinky svažte do svazečku, ty kratší rozprostřete na plech vyložený utěrkou a na stinném suchém místě nechte přibližně čtyři až osm dnů sušit. Ze stonků poté sdrhněte lístky, menší části rostlin nechte tak jak jsou a vše přesuňte do vzduchotěsných nádob a uskladněte na temném místě. Maximálně ale jeden rok! Zmrazování je trochu rozporuplné. Nehodí se na něj všechny bylinky – některé ztrácí strukturu, chuť i zdraví prospěšné látky. Zmrazit můžete třeba kopr, petrželku, pažitku či nať celeru.

CO DALŠÍHO S BYLINKAMI?

Do jídla můžete použít kromě čerstvých (sušených či mražených) bylinek také bylinkový olej či ocet. V neposlední řadě se můžete pustit i do přípravy likérů či ozdobit jídlo jedlými květy. Pokud nechcete bylinky používat jen na vaření a chcete využít i jejich terapeutických vlastností, můžete se pustit do přípravy čajových směsí, tinktur, léčivých olejů, mastí či využít bylinky do koupele. Zkrátka bylinky vám nabízí neuvěřitelné možnosti.

Bez dalších řečí se pojďme vrhnout na jednotlivé nejznámější bylinky.

PETRŽEL

Jistě znáte petrželku kadeřavou, takzvanou kudrnku a hladkolistou. Chutí jsou takřka stejné, jen kudrnka je ozdobnější a na jazyku díky své struktuře ostřejší. Petrželka je dvouletá rostlina a druhý rok má tedy velkou tendenci kvést, proto je důležité ji pravidelně zastřihovat. Nevadí jí chlad, proto ji klidně můžete vysévat již v březnu. Nelekejte se, trvá jí až čtyři týdny, než vyroste. Petrželku nikdy nesušte. Buď ji zpracujte ihned, zamrazte nebo ji vložte jako květinu do sklenice vody, překryjte igelitovým sáčkem a dejte do lednice. Takto vám vydrží klidně i přes týden. Petrželka povzbuzuje chuť k jídlu, působí močopudně a proti nadýmání. V kuchyni ji využijte do polévek, do salátů, k ochucení vývaru při dušení masa a podobně. Zkuste si připravit třeba salát tabouleh podle receptu: http://www.zdravenavenkove.cz/rajcatova-bruschetta/

petrželka

PAŽITKA

Pažitka je cibulnatá bylinka, která potřebuje půdu bohatou na živiny. Opět můžete tuto bylinku zamrazit, ale nesušte ji. Povzbuzuje chuť k jídlu, podporuje zažívání a je močopudná. Výborná je jen tak na chléb s máslem, hodí se k vajíčkům, do polévek či omáček a v neposlední řadě skvěle ladí k rybám.

pažitka

MEDVĚDÍ ČESNEK

O této bylince mám vlastní článek: http://www.zdravenavenkove.cz/dobroty-z-medvediho-cesneku/ . Velmi se hodí k pročištění organismu, snižuje tlak, působí při zažívacích potížích a v neposlední řadě proti akné.

medvědí česnek

OREGANO

Oregano miluje teplo a sucho a chudou půdu, proto se mu často daří tak dobře, že vám zaplevelí zahrádku. Hodit se vám oregano bude proti kašli, při průjmech, při potížích se žlučníkem či žaludkem a jako kloktadlo při zánětech v krku či zánětech dásní. Cítíte-li, že na vás něco leze, pak si udělejte koupel. Chuťově se velmi dobře hodí k rajčatům, cuketě, paprice, zkrátka ke středomořské kuchyni. Výborně vám poslouží v omáčce, těstovinách a neodmyslitelně patří také k pizze.

oregano

ŠALVĚJ

Šalvěj přeslenitá nebo-li babské ucho jak se praví ve známém českém filmu. Listy šalvěje se sklízí postupně a můžete je také sušit. Šalvějový čaj pomáhá při zánětech v krku a krvácení z dásní, při žaludečních a střevních obtížích. Dále působí šalvěj proti pocení, ale pozor, snižuje tvorbu mléka, proto se vůbec nehodí pro kojící matky. V kuchyni se šalvěj hodí k drůbežímu a vepřovému masu. Buďte ale opatrní, má velmi výraznou chuť, proto se používá v malém množství.

šalvěj

MÁTA

V přírodě roste několik druhů máty. Nejběžnější jsou tři skupiny. Máty s vysokým obsahem mentolu, mezi něž patří máta peprná, dále pak máty s výraznou ovocnou vůní, jako je máta citronová a nakonec původní druhy. Máta má na zahrádce sklon se díky plazivým výběžkům a oddenkům rozrůst daleko, tak se nedivte, až na ní narazíte i jinde, než kam jste si ji zasadili :). Máta má dezinfekční účinky, uvolňuje křeče, tiší bolest a proto je výhodná při potížích se zažíváním všeho druhu. Ulevuje při nachlazení a v podobě oleje uleví při bolestech kloubů. V kuchyni přidejte mátu do sklenice vody, připravte si mojito, smoothie, či mátou ozdobte jogurt.

máta

LIBEČEK

Libeček je trvalka, jehož nadzemní část na zimu odumírá. Na uchování listů je ideální mražení. Libeček odvodňuje, povzbuzuje chuť k jídlu, podporuje trávení a také se řadí mezi afrodiziaka. Pro jeho chuť po maggi se přidává do polévek, omáček a výborně se hodí hovězímu a vepřovému masu.

libeček

OSTROPESTŘEC

Ostropestřec je dvouletá bylinka s bodlinatými listy. Je známý především svými účinky na játra. Z roztlučených plodů se připravuje nejčastěji čaj, nicméně ideálně by plody neměly projít tepelnou úpravou. Dají se tedy přidávat například do jogurtu. Ostropestřec se používá při zvýšených hodnotách jaterních testů ať už vlivem užívání léků, alkoholu či při ztučnění jater. Ostropestřec také zlepšuje funkce žlučníku.

ostropestřec

TYMIÁN

Tymián je polokeř, který během května obráží růžovými květy. Vyžaduje suché a slunné stanoviště. Má silné dezinfekční účinky, proto se používá k hojení ran, pomáhá při kašli rozpouštěním hlenů, posiluje obranyschopnost a uvolňuje křeče. Tymián se hodí ke všem druhům masa a do polévek.

tymián

MEDUŇKA

Meduňka je zimovzdorná trvalka s výraznou citronovou vůní. Uplatníte ji při žaludečních a střevních potížích, při poruchách spánku, migréně a menstruačních bolestech. Sklízet ji můžete celé léto a použít ji do sklenice vody, připravit čaj, či ji přidat do sladkých mléčných dezertů.

meduňka

BAZALKA

Bazalka je jednoletá rostlina, která je nejlepší čerstvá. Sušená ztrácí značnou část chuti. Chrání před žaludečními a střevními infekcemi, zlepšuje spánek a zažívání. Hodí se do salátů, omáček, k zelenině a samozřejmě těstovinám v podobě pesta. Připravte si například rajčatovou bruschettu:  http://www.zdravenavenkove.cz/rajcatova-bruschetta/

bazalka

ČERNÝ BEZ

O tomto vysokém keři si přečtěte celý článek zde: http://www.zdravenavenkove.cz/sirup-z-cerneho-bezu/

černý bez

Dneska to byl opravdu dlouhý článek, ale doufám, že vás zaujal a využijete něco z toho, co nám bylinky nabízí!

Sdílejte


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..