CHIA PUDINK NA TŘI ZPŮSOBY

CHIA PUDINK NA TŘI ZPŮSOBY

Dost možná jste už o této dobrůtce slyšeli. Především chia semínkům jako takovým se v posledních letech dostává spoustu pozornosti. Jedni ho považují za superpotravinu, druzí zase tvrdí, že jsou plná plísní a tedy zdraví škodlivá. No, pokud zastáváte názor, že je to potravina vesměs zdravá, určitě vyzkoušejte některý z receptů na chia pudink. To, že vám tato semínka vytvoří konzistenci pudinku, je dáno jejich vlastností v přítomnosti tekutiny nabobtnat.  Pokud s chia semínky teprve začínáte a nevíte co s nimi dalšího, můžete je také jen tak přihodit do vašeho oblíbeného müsli s jogurtem či do smoothie.

KDE SE BEROU CHIA A NA CO JSOU DOBRÁ?

Jsou plodinou šalvěje hispánské. Stabilizují hladinu cukru v krvi, takže po nich nemáte tak brzy hlad, dodají vám energii a díky omega-3 mastným kyselinám působí jako prevence vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Dále jsou cenným zdrojem vápníku, který je důležitý spolu s pohybem jako prevence řídnutí kostí, obsahuje i antioxidanty zpomalující stárnutí buněk a v neposlední řadě obsahují velké množství vlákniny, takže zlepšují zažívání. Zkrátka kdo by jim nedal šanci!

VÝHODY CHIA PUDINKU

Mezi největší kouzla chia pudinku patří především jeho neskutečně rychlá příprava, možnost připravit si ho na několik dní dopředu, ba dokonce na několik týdnů dopředu a zamrazit ho. Nejen že je výbornou snídaní, ale s trochou doladění je i skvělým neotřelým dezertem. V neposlední řadě je tento recept neskutečně univerzální. Můžete si ho ochutit vanilkou, kakaem, medem, javorovým sirupem, ovocem, rozvarem, cokoliv co máte rádi. Ale především do něj kromě kravského mléka můžete použít i mléka rostlinná. Může se tedy stát zároveň receptem bezlepkovým, bezlaktózovým a veganským!

chia pudink

KOLIK SEMÍNEK A KOLIK MLÉKA?

Já jsem si pro vás připravila tři různé recepty pro inspiraci, které se liší v použitých surovinách, ale můžete si chia pudink samozřejmě připravit s tím, co máte zrovna po ruce. Základní pravidlo je jen jediné. Na 2 lžíce chia semínek potřebujete 120 ml mléka. Tím vám vznikne jedna porce. Víc si toho pamatovat nemusíte a můžete si ho dotvořit podle sebe. Jakmile smícháte chia semínka s mlékem, začne se postupně kolem nich tvořit „sliz“ jak budou tekutinu pohlcovat. V průběhu je potřeba párkrát zamíchat, aby se nepřilepila na dno a měla šanci vytvořit si slizký obal a dosáhnout konzistence pudinku. Na poprvé zkuste chia pudink podle poměru 2 lžíce na 120 ml a pokud jste si konzistenci představovali řidší či hustší, recept si uzpůsobte.

ingredience na chia pudink

Nyní pojďme bez dalších okolků na vlastní recepty. Použila jsem do nich třešně a jahody ze zahrádky, které právě dozrávají. Třetí recept je exotický a avokádo s mangem opravdu nepěstuji :-).

jahody

třešně

 

Vanilkový chia pudink s třešněmi
Porce: 1 porce
Ingredience
  • 2 lžíce chia semínek
  • 120 ml mandlového mléka
  • 1 lžička javorového sirupu či medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 6-8 třešní, či dle libosti
Postup
  1. Smíchejte v zavařovací sklenici (či jakékoliv jiné nádobě) chia semínka, mléko, vanilkový extrakt a javorový sirup či med a zamíchejte.

  2. Nechte přibližně 10 minut stát a poté znovu promíchejte. Tou dobou by semínka již měla začít tvořit gelovou konzistenci pudinku. Jestliže ne, dejte jim ještě trochu času. Pokud se ani po dalších 10-ti minutách nebude nic dít, pak jste měli špatná semínka a pudink se vám nepovede. Aby chia nepřišla vniveč, můžete je s mlékem přidat do vašeho dalšího smoothie.

  3. Jestliže se zadařilo a pudink houstne, pak sklenici uzavřete a dejte alespoň na hodinu do lednice, ale klidně i na celou noc a ráno máte hotovou snídani.

  4. Před podáváním pudink promíchejte, přendejte do servírovací nádoby a ozdobte třešněmi. Můžete ještě přidat čerstvou mátu, nastrouhanou čokoládu či oříšky, fantazii se meze nekladou.

  5. Takto zcela předpřipravený chia pudink můžete dát ve vhodné nádobě i zamrazit. V tom případě ale nepřidávejte ořechy, ty by totiž zvlhly.

 

Kokosový chia pudink s mangem a avokádem
Porce: 1 porce
Ingredience
  • 2 lžíce chia semínek
  • 120 ml kokosového mléka
  • 1 lžička javorového sirupu
  • 1/4 manga
  • 1/4 avokáda
  • hoblinky kokosu na ozdobení
Postup
  1. Smíchejte v zavařovací sklenici (či jakékoliv jiné nádobě) chia semínka, mléko, javorový sirup či med a zamíchejte.

  2. Nechte přibližně 10 minut stát a poté znovu promíchejte. Tou dobou by semínka již měla začít tvořit gelovou konzistenci pudinku. Jestliže ne, dejte jim ještě trochu času. Pokud se ani po dalších 10-ti minutách nebude nic dít, pak jste měli špatná semínka a pudink se vám nepovede. Aby chia nepřišla vniveč, můžete je s mlékem přidat do vašeho dalšího smoothie.

  3. Jestliže se zadařilo a pudink houstne, pak sklenici uzavřete a dejte alespoň na hodinu do lednice.

  4. Mezitím většinu manga rozmixujte na konzistenci pyré. Kousek si nechte na ozdobu a ten nakrájejte na malé kostičky stejně jako avokádo.

  5. Tento chia pudink je ideální servírovat v průhledné nádobě. Dospod dejte mangové pyré, poté nandejte chia pudink a navrch ozdobte mangem, avokádem a kokosovými hoblinkami.

 

Kakaový chia pudink s jahodami
Porce: 1 porce
Ingredience
  • 2 lžíce chia semínek
  • 120 ml mandlového mléka
  • 1 lžíce nepraženého kakaa (jestliže použijete kakao slazené, pak nepřidávejte jiné sladidlo)
  • 1 lžíce javorového sirupu či medu
  • půl lžičky vanilkového extraktu
  • 4-6 jahod
  • nastrouhaná čokoláda na posypání
  • mandle na plátky či jiné ořechy na dozdobení
Postup
  1. Smíchejte v zavařovací sklenici (či jakékoliv jiné nádobě) chia semínka, mléko, javorový sirup či med, kakao, vanilková extrakt a zamíchejte.

  2. Nechte přibližně 15 minut stát a poté znovu promíchejte. Tou dobou by semínka již měla začít tvořit gelovou konzistenci pudinku. Jestliže ne, dejte jim ještě trochu času, tomuto druhu pudinku to může díky kakau trvat o trochu déle. Pokud se ani po dalších 15-ti minutách nebude nic dít, pak jste měli špatná semínka a pudink se vám nepovede. Aby chia nepřišla vniveč, můžete je s mlékem přidat do smoothie.

  3. Jestliže se zadařilo a pudink houstne, pak sklenici uzavřete a dejte alespoň na 3 hodinky do lednice.

  4. Podávejte s plátky jahod navrchu, ozdobené čokoládou a plátky mandlí.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating




Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..