Domácí hovězí vývar

Chřipková sezóna je již za dveřmi…no možná spíš už vstoupila do předsíní :-). Proto jsem se rozhodla pro Vás napsat pár zahřívacích receptů. Rozhodování, kterým mým oblíbeným receptem začít, mi usnadnili manželovi příbuzní, kteří poráželi býka. Dostali jsme od nich krásné kusy masa a morkových kostí, mňam. A protože nic neprotáhne dýchací cesty tak jako poctivá polévka, natož z domácího masa a zeleniny z vlastní zahrádky, byla volba receptu jasná!

Nejprve si povíme něco k základním složkám vývaru.

 

 

MASO

Vždy do vývaru kromě čistého masa přidejte i kost, ideálně morkovou, máte-li ji k dispozici, velmi vám posílí chuť vývaru. Další možností, jak toho docílit, je opečením masa a kostí. Ať v troubě, či v hrnci. Je potřeba, aby vše získalo krásnou zlatou barvu a přípečky jsou ideálním chuťovým bonusem.

ZELENINA

Její role je klíčová především v zeleninovém vývaru. V tom hovězím, kde spoustu chuti dodá právě maso a kosti, není množství tolik důležité.  Já ji dávám v poměru k vodě přibližně 1:5 až 1:6. Základní zeleninou bývá především cibule, mrkev a celer. Jako doplňkovou zeleninu můžete zvolit jakoukoliv dle vaší chuti – petržel, česnek, jarní cibulku, pórek, řapíkatý celer, rajče, fenykl, kedlubna a tak dále. V zeleninovém vývaru bývá poměr zeleniny základní a doplňkové 1:1. U hovězího to není nicméně tolik podstatné. Máte-li zeleninu domácí či z farmářského trhu, můžete použít také čerstvou nať z celeru či petržele. Čím menší budou jednotlivé kusy zeleniny, tím více chuti se vylouhuje, ale pokud zeleninu hodláte v polévce i servírovat, doporučuji vařit ji spíše nakrájenou na větší špalíčky, aby se vám nerozvařila.

A nyní k vlastnímu receptu…

Domácí hovězí vývar
Porce: 8 porcí
Ingredience
  • 3 l vody
  • 2 bobkové listy
  • 2 kuličky nového koření
  • 3 kuličky celého pepře
  • 2 lžičky soli
  • 400 g předního hovězího masa
  • 400 g morkových kostí
  • 1 střední cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1/4 celeru
  • 1 jarní cibulka s natí
  • zelená část pórku
  • pažitka či petrželka na dozdobení
Postup
  1. Předehřejte troubu na 250 °C. Omyté maso a kosti vložte do pekáčku tak, aby kolem sebe měly dostatek prostoru. Chceme totiž, aby se rovnoměrně opekly, ale nedusily. Pečte na 220°C přibližně 15-20 minut, dokud se vše nerozvoní a nebude krásně dozlatova opečené. Poté maso s kostmi přendejte do hrnce, ve kterém budete polévku vařit. Přípečky ze dna pekáčku nesmí přijít vniveč, mají báječnou chuť, proto přilijte trochu studené vody a pokuste se je odloučit ode dna a přelít do hrnce.
  2. K masu dále přidejte cibuli zbavenou vrchní slupky, stroužek česneku, sůl, pepř, nové koření a bobkový list. Vše zalijte 3 litry vody a přiveďte těsně pod bod varu. Budoucí polévka by neměla bublat, abychom neměli kalný vývar, stačí, když se jednou za čas objeví bublinka. V přibližně první půl hodině se na povrchu bude vytvářet pěna ze srážejících se bílkovin, kterou je potřeba odebírat, opět pro čirost vývaru. Nepoužíváte-li tlakový hrnec, nechte vývar takto táhnout 2 hodiny.
  3. Po uplynutí této doby přidejte do základu vývaru očištěnou a na větší kusy nakrájenou mrkev, petržel, celer, jarní cibulku a pórek. Nechte vařit ještě přibližně hodinu.
  4. Vše přeceďte přes sítko či pláténko. Zeleninu i maso nakrájejte na drobné kostičky a vraťte do vývaru. Koření, cibuli, česnek, pórek a jarní cibulku vyhoďte. Poté ochutnejte a případně dosolte podle chuti.
  5. V této fázi je pravý čas na zádělku. Může se jednat o játrové knedlíčky, nudle, kapání, strouhání, zkrátka cokoliv si vymyslíte.

 

Já se s vámi podělím o recept na nudle podle manželovy babičky. Ta má pokaždé nudličku jako nudličku a proto jsou považovány za její specialitu a nikdo jiný se do nich z respektu (a strachu) nepouští 🙂

Domácí nudle
Ingredience
  • 10 dkg polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli
Postup
  1. Polohrubou mouku nasypte na vál a doprostřed si udělejte důlek, do kterého rozklepněte vejce. Přidejte špetku soli. Vše zpracujte na tužší těsto. V případě potřeby přidejte další mouku. Poté těsto rozdělte na 3 díly a vyválejte na pomoučeném válu na tenounké placky. Každou rozkrojte na 4 části jako byste krájeli koláč a dejte je přes sebe. Nyní začněte krájet tenké nudličky. Doporučuji začít z rohu, abyste je neměli příliš dlouhé, ale je to samozřejmě na vás. Totéž zopakujte se dvěma dalšími plackami. Hotové nudle nechte nejprve proschnout. Můžete si je také uskladnit na příště ve vzduchotěsné nádobě, aby vám nezvlhly. Před přidáním nudlí do vývaru je vždy prosejte, abyste odstranili zbytek mouky. Polévku poté stačí vařit již jen minutu.

Horkou polévku podáváme s nasekanou petrželkou či pažitkou.

Přeji vám všem dobrou chuť 🙂

Kaku

1 komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating




Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..