CROISSANTY Z LISTOVÉHO TĚSTA

Croissant je známé francouzské pečivo, jehož název je dán jeho tvarem – srpek či půlměsíc. Typické francouzské croissanty jsou máslové a vyrábí se z kynutého vrstveného těsta. Jelikož je nyní v době koronavirové droždí nedostatkovým zbožím, rozhodla jsem se porušit tradiční způsob přípravy a usnadnit si práci použitím listového těsta. Jedná se o recept rychlý a můžete připravit croissanty plněné i „čisté“, které si obložíte dle libosti.

TROCHA GEOMETRIE

Základem receptu je překvapivě listové těsto. Já jsem koupila těsto již rozválené na pečícím papíře velikosti 24,5 x 32 cm, které jsem ještě lehce rozválela na přibližně 3mm tloušťku (těsta jsem koupila dvě, nenechte se zmást fotkou, recept je přesto na přípravu croissantů z jednoho těsta). Samozřejmě můžete koupit těsto nerozválené a zapojit svaly.  Nyní přichází klíčová část přípravy. Musíme těsto nařezat na trojúhelníčky, aby nám po zamotání vznikly krásné croissanty. Zkusila jsem několik možností a nejlepší se mi zdála tato varianta nařezání těsta:

V každé ze tří řad vzniknou čtyři velké trojúhelníky, ze kterých umotáme croissanty. Krajní trojúhelníky seberte a znovu vypracujte a rozválejte těsto. Nejsnazší mi přišlo vyválet malý kruh, který jsem rozdělila na 3 trojúhelníky, jako kdybyste krájeli pizzu. Celkem vám tedy vznikne 15 malých croissantů.

Já jsem se rozhodla upéct malé croissanty, které jsou spíše takové dvojhubky (6-7cm), ideální například pro rodinnou sešlost či party. Jestliže vaše chuťové buňky touží po pořádném croissantu, do kterého se vám vejde hodně náplně, klidně udělejte méně řezů, aby trojúhelníčky byly větší.

PLNĚNÉ CROISSANTY

Nyní si rozmyslete, zda chcete croissanty plnit. Jestliže ano, dejte náplň doprostřed nejkratší strany trojúhelníku, asi 0,5 cm od kraje a směrem od náplně ke středu nejkratší strany trojúhelníku udělejte nožem řez, který jednak zajistí, že náplň budete mít ve všech vrstvách a zároveň i rovnoměrnější propečení. Nejsnáze to pochopíte, když mrknete na obrázek níže. Náplně stačí přibližně půl lžičky, aby vám nevytékala. Použít můžete nutellu (já mám proteinovou Choconut od značky Czech Virus, proto je tuhá), marmeládu či aromatický sýr (nivu, parmazán apod.). U neplněných croissantů tento krok odpadá a můžeme se pustit přímo do motání.

OD TROJÚHELNÍČKU KE CROISSANTU

Tvarování croissantů je velmi snadné. Dejte si trojúhelníčky nejkratší stranou (kde máte ev. náplň) k sobě a špičkou od sebe. Přeložte těsto přes náplň a rolujte směrem od sebe. Špičku nechte na spodní straně, aby se vám croissanty při pečení nerozdělaly. Poté zatočte konce směrem k sobě, abyste docílili tvaru croissantu a u těch, které máte plněné, těsto kolem náplně trochu stiskněte, aby vám nevytekla. A nyní se radujte, to nejtěžší už máte za sebou! Rozpalte si troubu na 180°C, mezitím své dílo přendejte na plech vyložený pečícím papírem, rozšlehejte vajíčko a croissanty jím potřete. Pečte na 180°C přibližně 20 minut, dokud nejsou croissanty zlaté.

OBLOŽENÉ CROISSANTY

Jestliže jste si některé z croissantů ponechali bez náplně, můžete si v mezičase, než se upečou, připravit různé suroviny, kterými je obložíte. Fantazii se meze nekladou, použijte cokoliv, co máte rádi a zrovna k dispozici. Vypíšu vám zde mé oblíbené kombinace:

  • míchaná vajíčka se šunkou, jarní cibulkou + paprika a baby špenát
  • ředkvičková pomazánka
  • vajíčkový salát
  • žervé, ředkvičky a rukola
  • máslo, šunka, sýr a rukola
  • žervé, uzený losos a salátová okurka
  • opečená slanina a volské oko

Croissanty z listového těsta
Porce: 15 malých croissantů
Ingredience
  • 1 listové těsto (mé mělo 300g, 24,5 x 32 cm)
  • náplně či suroviny na obložení dle libosti (nutella, sýr, marmeláda)
  • 1 vejce na potření
Postup
  1. Vyndejte těsto z lednice a nechte ho 20-30 minut odpočívat. Mezitím si připravte náplně, rozšlehejte vajíčko a předehřejte troubu na 180°C.

  2. Těsto rozválejte přibližně na tloušťku 3mm a nakrájejte jednotlivé trojúhelníky, ze kterých budete motat croissanty. Chcete-li croissanty malé (6-7cm), můžete se inspirovat jak těsto rozkrájet na obrázku výše. Vznikne vám tak 15 malých croissantů.

  3. Jestliže chcete croissanty plněné, dejte cca půl lžičky náplně doprostřed nejkratší strany trojúhelníku, asi 0,5 cm od kraje a směrem od náplně ke středu nejkratší strany trojúhelníku udělejte nožem řez, který jednak zajistí, že náplň budete mít ve všech vrstvách a zároveň i rovnoměrnější propečení. Pro názornost mrkněte na obrázek v článku výše.

  4. Nechcete-li croissanty plněné, tak si z 3. kroku odneste pouze naříznutí nožem na nejkratší straně trojúhelníku.

  5. Nyní přichází na řadu motání. Dejte si trojúhelníčky nejkratší stranou k sobě a špičkou od sebe. Přeložte těsto přes náplň a rolujte směrem od sebe. Špičku nechte na spodní straně, aby se vám croissanty při pečení nerozdělaly. Poté zatočte konce směrem k sobě, abyste docílili tvaru croissantu a u těch, které máte plněné, těsto kolem náplně trochu stiskněte, aby vám nevytekla.

  6. Croissanty přendejte na plech vyložený pečícím papírem, potřete vajíčkem a dejte do vyhřáté trouby péct na 180°C přibližně na 20 minut, dokud nebudou zlaté na povrchu.

  7. Croissanty vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Ty, které máte plněné sladkou náplní, poprašte moučkovým cukrem a neplněné croissanty si obložte tím, co vám chutná.

Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating




Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..