DOMÁCÍ HOVĚZÍ HAMBURGER

DOMÁCÍ HOVĚZÍ HAMBURGER

Co se vám vybaví při slově hamburger? McDonald? Hamburger je americká klasika, která si díky tomuto řetězci získala miliony (pravděpodobně spíše miliardy) fanoušků po celém světě. Domácí hamburger je zase symbolem amerického barbecue. Je ale hamburger opravdu americký?

HAMBURGER A JEHO PŮVOD

No když se tak hloupě ptám… Existují totiž minimálně dvě teorie o původu hamburgeru. První z nich je, že vznikl v 19. století v Hamburku, který byl největším evropským přístavem.  Tehdy bylo oblíbenou pochoutkou námořníků mleté hovězí maso se solí, strouhankou a cibulí, které kvůli pohodlné konzumaci dávali mezi plátky chleba (později do housky). A díky obchodu po moři se hamburger postupně dostal do New Yorku. Druhou teorií je, že hamburger vznikl v St. Louis v USA v roce 1904, když obchodníkovi na prodejní výstavě došly klobásy, a tak mezi plátky toastového chleba osmahl mleté hovězí maso. Vítěze německo-americké bitvy již asi nikdy nezjistíme, nicméně sláva tomu, kdo hamburger vynalezl.

HAMBURGER = NEKONEČNĚ KOMBINACÍ

Hamburger si postupně našel místo i v českých kuchyních. Jeho nezpochybnitelnou výhodou je, že nabízí nekonečně možných kombinací. Můžete si vybrat bulky různých příchutí, bezlepkové, bramborové či rýžové placky, či dokonce bulku nahradit portobellem nebo jen listem salátu. Maso pochopitelně také nemusí být jen hovězí. Zkuste také trhané vepřové, smažené kuřecí, lososa, tuňáka nebo vegetariánskou verzi ve formě zeleninové, quinoové či čočkové placky nebo tofu. Nepostradatelnou součástí dobrého burgeru je omáčka. Ať už zvolíte klasiku v podobě kečupu, hořčice, majonézy nebo vyzkoušíte barbecue či chilli omáčku, hlavně s ní nešetřete. No a co se týče oblohy, použijte čerstvou zeleninu, míchaný salát, sýr, cibuli, slaninu, cokoliv co příjemně dokreslí chuť.

suroviny na hamburger

Při přípravě klasického hamburgeru, který vám dnes představím, jsou klíčové dvě věci. A to bulka a maso.

JAK NA HAMBURGEROVÉ MASO

Začneme nejprve s masem. Každý má jistě svůj oblíbený druh masa i způsob jeho přípravy. Já se dnes podělím o ten svůj, se kterým mám nejlepší zkušenosti. Na hovězí hamburger používám nejčastěji hovězí krk. Má ideální poměr tuku a libového masa, takže výsledný hamburger nikdy nebude ani suchý, ani příliš tučný. Nyní je potřeba si říci, že máte-li burgery rádi propečené, je potřeba přidat do směsi strouhanku, abyste je nakonec neměli vysušené. Máte-li je rádi růžové, pak vám šťavnatost zajistí samotné hovězí. Maso si meleme doma sami, abychom měli jistotu o kvalitě a druhu hovězího. Meleme ho nahrubo, ale nechám to na vašich preferencích. Aby se při opékání nerozpadalo, je dobré maso takzvaně „obouchat“. Umleté maso rozdělte na jednotlivé porce, uplácejte z nich kouli a s tou přibližně patnáctkrát bouchněte o kuchyňskou linku. Nezapomeňte před tímto hlasitým úkonem varovat zbytek rodiny ;). Hamburgery vytvarujte tak, aby měly tloušťku přibližně jeden centimetr a veprostřed vymáčkněte malinký důlek, aby se při pečení nevyboulily. Nyní vytvarované maso dejte na chvíli do lednice, aby lépe drželo tvar a opět, nerozpadalo se. Solte a pepřete až těsně před opékáním. Chcete-li mít maso růžové, pečte ho přibližně 3-4 minuty z každé strany. Před konzumací ho nechte chvilku odpočinout, aby nevytekla při rozkrojení (či ukousnutí) šťáva. Doporučuji vždy první opečené maso rozkrojit, abyste viděli, zda je propečené podle vašich představ a podle toho přizpůsobit čas opékání ostatních mas.

ZRADY U DOMÁCÍCH BULEK

Samozřejmě si housky můžete koupit. Ale jakmile jednou vyzkoušíte chuť domácích, nebudete už chtít jiné. Ale vzhledem k časové náročnosti chápu, když sáhnete po kvalitních kupovaných. Receptů na základní bulku je na internetu nespočet. Já jsem ten svůj poupravila podle své chuti. Je to vlastně klasický recept na kynuté těsto. Alfou a omegou jako u každého kynutého těsta je tedy, aby vám vzešel kvásek. K tomu jsou potřeba především dvě věci. Čerstvé droždí a mírně ohřáté mléko. Pozor, mléko nesmí být příliš horké, aby nezabilo kvasnice. Mléko by mělo mít teplotu přibližně jako váš prst. Takže když ho do ohřátého mléka namočíte, nemělo by vám připadat teplejší.

kynutí

A nyní pojďme již konečně k vlastnímu receptu. Tedy vlastně ke dvěma.

Domácí bulky
Ingredience
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 1 vejce
  • 140 ml slunečnicového oleje
  • 1 lžička soli
  • 250 ml polotučného mléka
  • 30 g moučkového cukru
  • 42 g čerstvého droždí
  • 1 vejce na potření
  • sezam na posypání
Postup
  1. Nejprve si připravte kvásek. V dostatečně velké misce velmi opatrně ohřejte (ideálně v mikrovlnce) mléko tak, aby bylo vlahé. Rozdrobte do něj droždí a přidejte moučkový cukr. Překryjte utěrkou a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Zabere to 10-15 minut.

  2. Mezitím prosejte obě mouky a dejte je do mísy od kuchyňského robotu. Přidejte žloutky i celé vejce, olej a sůl. Ke směsi přilijte vzešlý kvásek, na kuchyňského robota dejte hnětací hák a zapněte přibližně na třetinu maximální rychlosti. Dejte těstu alespoň 10 minut hnětení. Poté se rozhodněte,jestli je již dostatečně zpracované a zda se příliš nelepí. V případě, že vám bude připadat lepivé, přidejte trochu mouky, ale ne moc, aby výsledné bulky nebyly tuhé. Jestliže nemáte kuchyňský robot, musíte samozřejmě zapojit svaly a těsto zpracovat v míse vařečkou.

  3. Těsto zlehka posypte moukou, překryjte utěrkou a nechte minimálně hodinu kynout. Správné vykynutí poznáte tak, že když do těsta uděláte prstem důlek, bude se vracet zpět jen velmi neochotně.

  4. Po vykynutí těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu,párkrát rukama propracujte a poté začněte odkrajovat 100 gramové kousky těsta. Z každého kousku vytvořte placku a postupně všechny její kraje přehněte doprostřed nahoru a vždy lehce zmáčkněte, aby bulka neměla tendenci se při pečení otevřít. Tím vlastně vytvoříte spoj, který nakonec bude vespod bulky. Párkrát takto zopakujte, poté bulku otočte „vzhůru nohama“ a uvidíte, že na vás vykoukne krásný hladký kulatý povrch.

  5. Předehřejte troubu na 180°C. Hotové bulky přendejte na plech vyložený pečícím papírem, potřete rozšlehaným vejcem, posypte sezamem a dejte péct přibližně na 15 minut do trouby. To, že máte hotovo, poznáte podle krásné zlaté barvy.

  6. I přes časovou náročnost dobrá zpráva, když si bulky připravíte den dopředu, tak stále budou velmi chutné, tak směle do toho.

hamburgerové bulky

Domácí hovězí hamburger
Ingredience
  • 1,5 kg hovězího krku
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 8-10 housek
  • 8-10 plátků slaniny
  • 8-10 plátků čedaru
  • 2 červené cibule nakrájené na půlměsíčky
  • 8-10 listů ledového salátu
  • 20 plátků okurky
  • hořčice, kečup, majonéza, chilli omáčka či jakákoliv omáčka, kterou máte rádi
  • kousek másla (nemusí být)
Postup
  1. Hovězí krk omyjte, osušte a dvakrát umelte nahrubo.

  2. Abyste měli všechna masa přibližně stejně velká, můžete si pomoci kuchyňskou váhou a maso odvážit po 130-150 gramech. S každou porcí několikrát bouchněte o kuchyňskou linku, aby při pečení držela pohromadě. Poté vytvarujte kuličky a dejte je na chvíli vychladit do lednice.

  3. Mezitím na pánvi opečte slaninu a dejte ji na talíř s ubrouskem, který odsaje přebytečný tuk. Do stejné pánve dejte opéct nakrájenou cibuli, trvá to 5-10 minut, než ji budete mít hezky hnědou. Pokud do hamburgeru preferujete syrovou cibuli, nechte si pár koleček stranou.

  4. Nakrájejte syrovou zeleninu dle libosti – hlávkový salát,okurku, kyselou okurku, zkrátka cokoliv co máte rádi.

  5. Vyndejte kuličky masa z lednice. Pomažte si ruce olejem a z každé kuličky vypracujte placku přibližně 1 cm tlustou. Z jedné strany placku opepřete a z obou stran ji osolte. Postupně maso opékejte na grilu či pánvi (již nepřidávejte žádný olej). Pečte vždy 3-4 minuty z jedné strany, poté otočte a zhruba po minutě dejte navrch plátek sýra a pečte další 2-3 minuty. Chcete-li si pojistit šťavnatost masa, můžete pod sýr ještě dát malý kousek másla. První placku po dopečení rozkrojte, jestli ji máte upečenou podle vašich představ.

  6. Nyní přichází na řadu kompletace hamburgeru. Rozkrojte housku, namažte ji z řezných stran omáčkami, dejte na spodní stranu maso, slaninu,cibulku a zeleninu a přiklopte. Užijte si své dílo!

hamburger

Dobrou chuť a užívejte si grilovací sezónu!



1 thought on “DOMÁCÍ HOVĚZÍ HAMBURGER”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating




Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..