DÝŇOVÝ KOLÁČ

Co se týče jednotlivých ingrediencí na dýňový koláč, jsou vesměs velmi podobné jako na dýňové lívance a blíže se tam o nich rozepisuji. Takže jestli si nevíte rady jak připravit dýňové pyré či jestli můžete nahradit jednotlivé druhy mouky nebo jaké zvolit koření, mrkněte na tento článek: http://www.zdravenavenkove.cz/2019/10/26/dynove-livance/

Příprava tohoto koláče je celkem náročná na čas. Ale dobrá zpráva, můžete ho klidně připravit den předem a nechat v lednici, než ho budete servírovat. Já jsem použila dortovou formu o průměru 24 centimetrů, takže jestliže máte formu větší, dejte holt o trošku základních ingrediencí víc :-). Samozřejmě, máte-li přímo koláčovou formu, bod pro vás.

Zbude-li vám trochu náplně a již se nevejde do krusty koláče, můžete ji upéct v malé formičce zvlášť a vždy si dát pár lžiček jako sladkou odměnu, je to dobrůtka.
Nyní pojďme na recept!
Bezlepkový dýňový koláč, který si můžete připravit i den dopředu!
- 150 g mandlové mouky
- 70 g tapiokové mouky
- 80 g másla
- 1 vejce
- špetka soli
- 2 lžíce vody
- 400 g dýňového pyré
- 100 g kokosového mléka
- 3 vejce
- 1 lžíce dýňového koření
- 150 g javorového sirupu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
-
Dejte do mísy mouky, sůl a máslo a prsty vytvořte drobenku. Poté přidejte vejce a jednu lžíci vody a rukama vypracujte těsto. Bude-li příliš suché, přidejte druhou lžíci vody. Poté těsto zabalte do potravinářské folie a dejte alespoň na hodinu do lednice.
-
Předehřejte troubu na 180°C.
-
Mezitím vyložte formu pečícím papírem, vyndejte z lednice těsto a prsty ho rozložte po celé formě. Vidličkou udělejte do těsta několik děr. Vložte do trouby a pečte krustu 15 minut.
-
Všechny ingredience na náplň do koláče smíchejte v jedné míse a ručním mixérem na střední výkon mixujte přibližně minutu.
-
Krustu vyndejte z trouby a vlijte do ní náplň. Vraťte přibližně na hodinu do trouby. Před koncem doby pečení otestujte špejlí, zda již koláč není upečený. Na špejli by nemělo zůstávat mazlavé těsto.
-
Po vyndání z trouby nechte hodinu chladnout při pokojové teplotě a poté alespoň na dvě hodiny přendejte koláč do lednice, aby ztuhnul.
