FRITTATA – TROCHU JINÁ OMELETA

FRITTATA – TROCHU JINÁ OMELETA

Frittata je italský pokrm z vajec, který se podobá omeletě, ale liší se způsobem přípravy. A ačkoliv slovo frittata zní velmi vznešeně, je to v principu recept s jednoduchým postupem. Jedinými povinnými surovinami jsou vejce, sůl a tuk na smažení. Pochopitelně je pro výslednou chuť (i vzhled) důležité použít i jiné ingredience, ale ty si zcela můžete přizpůsobit tomu, co máte zrovna ve špajzu. A jak jste již pochopili, takové recepty mám nejradši.

slepice

TAKŽE JAK SE FRITTATA PŘIPRAVUJE?

Základem je v misce rozkvedlat vajíčko. Mezitím v menší pánvi rozehřát tuk, opéct jednotlivé ingredience, vlít do pánve vaječnou směs, ztlumit ploténku přibližně na polovinu výkonu a nechat být. Hlavně nemíchat! Jak se bude frittata postupně propékat, bude se uvolňovat ode dna i od stran pánve a vršek postupně ztuhne. Nyní máte tři možnosti jak postupovat dál – správná frittata je totiž opečená z obou stran. Buď ji můžete otočit a krátce opéct na pánvi i z druhé strany nebo i s pánví dát do trouby a nebo třetí možnost? Neudělat ani jedno a nerespektovat opečení z obou stran, což vám samozřejmě ušetří čas a chuť je i tak výborná.

frittata - ingredience

CO DO FRITTATY KROMĚ VAJEC TUKU A SOLI?

  • šunku, slaninu, salám, jakékoliv maso, které vám zbylo z předchozího dne
  • sýr – ementál, gouda, eidam, parmazán, ideálně nějaký s vyšším obsahem tuku, aby se krásně roztekl
  • zeleninu – česnek, lilek, cuketu, mrkev, chřest, papriku, cibuli, špenát, hrášek, rajčata, houby, kadeřávek, jarní cibulku, jalapeno
  • brambory, těstoviny, luštěniny, rýže – klidně z předešlého dne
  • bylinky – bazalka, petrželka, kopr, pažitka
  • koření – paprika či uzená paprika, pepř, chilli vločky
  • mléko – na zjemnění, frittata bude vláčnější, zabrání vysušení

frittata

Ať se rozhodnete použít jakékoliv suroviny, které máte zrovna k dispozici, je důležité je dávat je do pánve v pořadí podle tvrdosti, aby měly čas změknout. A samozřejmě ingredience, které se potřebují rozvonět, přichází také na řadu první. Jedná se především o cibuli, slaninu, česnek, papriku a mrkev. Naopak čerstvé bylinky, špenát, hrášek, kadeřávek potřebují jen okamžik na prohřátí, jinak ztrácí svou krásnou zelenou barvu.

Frittata je ideální noblesní snídaní, do které zároveň můžete zužitkovat spoustu zbylých ingrediencí z předešlých dní a zároveň je i vydatnou večeří. Klidně ji podávejte i s dobrým pečivem, nejlépe rozpečeným a namazaným kvalitním máslem, mňam!

Nyní pojďme k mému konkrétnímu receptu, ale je jen pro inspiraci, vy použijte to, co máte rádi, jen se držte základního způsobu přípravy a vezměte v potaz délku tepelné úpravy jednotlivých surovin.

Frittata
Porce: 1 porce
Ingredience
  • 2 vejce
  • 30-40 ml mléka
  • 10 g parmazánu
  • 100 g vařených brambor (klidně z předešlého dne)
  • 40 g slaniny
  • 10 g másla
  • 2 listy kadeřávku
  • hrstička baby špenátu
  • 1/2 červené papriky
  • 1 malá jarní cibulka
  • sůl a pepř
Postup
  1. Nakrájejte slaninu na kostičky, jarní cibulku nadrobno, papriku na drobné kostičky a brambory na plátky. Kadeřávek natrhejte na několik kusů a košťál vyhoďte. Parmazán nastrouhejte.

  2. Rozpalte malou pánev (pokud chcete frittatu nakonec dopéct v troubě, tak to musí být pánev určená i do trouby, tedy bez plastových rukojetí) a rozehřejte na ní máslo. Na másle opékejte slaninu a až začne hnědnout, přidejte jarní cibulku. Společně ještě opékejte, dokud i cibulka nezačne hnědnout. Poté do pánve vhoďte i nakrájenou papriku.

  3. Mezitím do misky rozklepněte vejce, pouze velmi zlehka osolte, opepřete a rozkvedlejte. Přisypte parmazán a přidejte mléko.

  4. Touto dobou vám již jistě změkla paprika. Proto přichází na řadu vařené brambory, které stačí jen na pánvi prohřát. Opatrně s mícháním, ať se vám úplně nerozpadnou. Nakonec přidejte kadeřávek a baby špenát a ploténku ztlumte na poloviční výkon. Vlijte rovnoměrně vaječnou směs a nemíchejte!

  5. Nechte frittatu propékat přibližně 5 minut. Až bude hotová, měly by se na povrchu tvořit bublinky vzduchu a měla by být na dotyk pevná a nemazlavá.

  6. Jste-li lenoši jako já, pak vám frittata takto postačí a můžete ji servírovat. Pokud chcete dodržet původní recept úplně přesně, pak přichází opečení i z druhé strany. Buď tedy překlopte frittatu na talíř a na té samé pánvi ji opékejte již na vyšší plamen 1-2 minuty. A nebo druhá možnost, dejte frittatu i s pánví (na to uzpůsobenou) do trouby předehřáté na 200°C na 5 minut a máte hotovo!



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating




Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..