HUMMUS A NAAN

HUMMUS A NAAN

Hummus a naan nejsou sprostá slova. Ale co se tedy skrývá za těmito roztodivnými výrazy? Domnívám se, že hummus je poněkud známější z této dvojice neskutečných dobrot. Jedná se vlastně o pomazánku z rozmixované cizrny, která je populární především na Blízkém východě, který je také jejím rodištěm. Za naanem bychom se museli vydat ještě více na východ. Jedná se totiž o kvasnicový chléb z pšeničné mouky typický pro kuchyně jihozápadní, střední a jižní Asie. Dnes si tedy připravíme mezinárodní fúzi a věřte, že je to opravdu báječná kombinace.

ingredience

HUMMUS

Základní a zcela nepostradatelnou ingrediencí je, jak jsem zmínila výše, cizrna. Můžete si uvařit sušenou, ale vzhledem k nutnosti namáčení přes noc musíte na přípravu hummusu myslet dostatečně dopředu. Proto je s výhodou použití cizrny z plechovky. Další součástí hummusu je tahini, nebo-li sezamová pasta, což není nic jiného než rozemletá sezamová semínka. Potřebovat budete také kvalitní olivový olej, citronovou šťávu, česnek, sůl a římský kmín. Nic víc, nic míň. Z výčtu ingrediencí vyplývá, že je hummus je pochoutka jednak bezlepková a jednak veganská, kde slouží jako cenný zdroj bílkovin. Kromě bílkovin je v něm obsaženo spoustu vitaminu C a B6, železa, kyseliny listové a samozřejmě vlákniny.

hummus

Hummus můžete použít jako dip a namáčet do něj nejrůznější zeleninu, právě chléb naan a podobně. Dále samozřejmě poslouží skvěle jako pomazánka na nejrůznější pečivo či do tortilly.

Příprava hummusu je velmi snadná. Potřebujete pouze mixér. Jednotlivé ingredience do něj naházíte, rozmixujete, ochutnáte, dochutíte a je to! Takže krájení zeleniny na namáčení vám zabere více času, než vlastní hummus.

Pojďme na to!

Hummus
Porce: 4 porce
Ingredience
  • 1 plechovka cizrny Bonduelle Vapeur (310g, pevný podíl 265g)
  • cca 50 ml vody
  • 60 g tahini pasty
  • 40 ml olivového oleje
  • šťáva z jednoho malého citronu
  • stroužek česneku
  • půl lžičky mletého římského kmínu
  • špetka soli
Postup
  1. Cizrnu dejte do výkonného mixéru. Plechovku propláchněte trochou vody a přidejte k cizrně spolu s tahini, olivovým olejem, citronovou šťávou, česnekem, římským kmínem a solí.

  2. Vše rozmixujte dohladka a ochutnejte. Dolaďte podle vaší chuti a požadované konzistence.

  3. Navrch ozdobte mletou paprikou, čerstvým koriandrem či sezamovými semínky. Podávejte například s mrkví a řapíkatým celerem pokrájenými na špalíčky.

NAAN

Ačkoliv je naan podle tradičního způsobu přípravy chléb kvasnicový, pečený v peci, já jsem se rozhodla ho připravit ve veganské podobě, na pánvi a bez použití droždí. Chuť je ovšem i tak velmi dobrá. Především dáte-li si ho rovnou teplý. Základními ingrediencemi v mém receptu je hladká mouka, bezlaktózový jogurt, rostlinné mléko, prášek do pečiva, cukr a sůl. Na opečení budete ještě potřebovat slunečnicový olej, česnek a čerstvý či sušený koriandr.

naan

Vzhledem k tomu, že v receptu není droždí, vyhnete se tak kynutí a ušetříte spoustu cenného času. Vlastně tedy smícháte jednotlivé ingredience, vypracujete těsto, v rukou vytvarujete placky, potřete ochuceným olejem a opečete. Takže jako u hummusu, velmi snadné.

A s čím si dát naan kromě hummusu? Skvěle se hodí jako příloha k masu či ke kari, na které najdete na blogu hned dva recepty. Jeden na kari s kuřecím masem: http://www.zdravenavenkove.cz/kureci-kari/  a druhý recept je vegetariánský: http://www.zdravenavenkove.cz/dynove-kari-s-cizrnou-a-ryzi/

Bez dalšího otálení pojďme k receptu!

placky

Naan
Porce: 4 placky
Ingredience
  • 250 g hladké pšeničné mouky
  • 60 ml rostlinného mléka (např. mandlové)
  • 150 g rostlinného jogurtu
  • 1 vrchovatá lžička cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
ochucený olej
  • 20 ml slunečnicového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1 malý svazeček koriandru
  • špetka soli
Postup
  1. Nejprve si připravte ochucený olej. Smíchejte v mističce olej, prolisovaný česnek, nasekaný koriandr a sůl. Dejte stranou proležet.

  2. Ve velké míse či na lince smíchejte mouku, mléko, jogurt,cukr, prášek do pečiva a sůl. Vytvořte těsto. Párkrát ho prohněťte, dokud nebude hladké.  V případě, že se vám těsto lepí, přidejte mouku.

  3. Na pomoučené pracovní ploše rozdělte těsto na 4 části a z každé rukou vytvořte plochý oválek asi 3 mm tlustý. V asymetrii je krása.

  4. Rozpalte pánev. Každou placku potřete z obou stran ochuceným olejem. Pečte přibližně dvě minuty z každé strany, dokud na chlebu nebudou zlaté bublinky.

  5. Podávejte s hummusem, masem či s kari.

hotovo



2 thoughts on “HUMMUS A NAAN”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating




Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..