JARNÍ ZÁVITKY

JARNÍ ZÁVITKY

S blížícím se létem moje srdce prahne po čerstvých křupavých dobrotách, sezónní zelenině a minimu tepelné přípravy. Máte to také tak? Pak čtěte dál! Přesně tyto podmínky totiž splňují jarní závitky. Hrají všemi barvami, můžete do nich zužitkovat skoro jakoukoliv zeleninu či protein, který máte a nemusíte kvůli nim stát u plotny.

INGREDIENCE NA JARNÍ ZÁVITKY

  • rýžový papír – je jedinou surovinou, bez které se opravdu neobejdete
  • zelenina – salát, baby špenát, mrkev, salátová okurka, avokádo, ředkvičky, ev. mango či klíčky
  • protein – kuřecí prsa, míchaná vejce, krevety, tofu
  • rýžové nudle
  • bylinky – koriandr, thajská bazalka, pepřovník, perila, vietnamský koriandr
  • omáčka

ingredience na jarní závitky

rýžovému papíru snad není co dodat. Jen si dejte pozor při nakupování a přenášení domů, aby nebyl polámaný.

Ze zeleniny si vyberte cokoliv, co máte rádi. Já nejčastěji používám salát, mrkev a salátovou okurku. Ale ať si vyberete co si vyberete, je důležité ji nakrájet na tenké nudličky přibližně o délce palce, aby se vám závitky dobře zamotávaly.

Jako protein se do závitků nejčastěji dávají dušená kuřecí prsa či osmažené krevety, ale fantazii se meze nekladou.

Rýžové nudle použijte ty tenounké. Širší se používají do pho či do salátů. Stačí, když nudle zalijete uvařenou vodou z konvice a necháte je přikryté, dokud je nebudete potřebovat.

Pokud nemáte možnost koupit vzácnější asijské bylinky z výčtu, nezoufejte, skvěle vám poslouží „obyčejný“ koriandr.

Omáčku si můžete připravit jakoukoliv. Já nejčastěji připravuji kombinaci sladké chilli omáčky s ústřicovou omáčkou. Dalšími omáčkami, které se skvěle závitkům hodí, jsou arašídová a pak nuoc cham, do které patří rybí omáčka, cukr a limetková šťáva. Už teď se mi na závitky sbíhají chutě!

ingredience

JAK SE NEZAMOTAT PŘI MOTÁNÍ

Máte-li nachystané veškeré suroviny nakrájené na tenké nudličky (zeleninu) či na kousky (maso) tak, aby se vám závitky dobře motaly, můžeme jít na to.

Připravte si velkou mísu či pánev s vodou. Nádoba musí být tak velká, abyste do ní mohli vložit rýžový papír.

Dejte rýžový papír do vody a přibližně dvacet vteřin ho nechte potopený. U každého druhu papíru to trvá jinak dlouho. Cílem je, aby měl takovou konzistenci, aby šel zamotat, ale zároveň aby nebyl příliš rozmočený a netrhal se.

Narovnejte si papír na pracovní plochu a naskládejte ingredience téměř doprostřed, blíže k sobě. Směsi by mělo být přibližně na šířku i na výšku 2 cm, na délku jako váš palec. Přes směs nejprve přehněte volnou stranu, která je nejblíž k vám, poté strany boční a nakonec závitek rolujte směrem od sebe. Pracujte rychle, aby byl rýžový papír vlhký a lepil k sobě. A je to! Váš první závitek! Věřte, že to půjde lépe a lépe.

Poslední důležitá věc, závitky časem oschnou a začnou se ke všemu lepit a s oblibou k sobě navzájem. Takže hotové závitky dávejte na dostatečně velký talíř tak, aby se navzájem nedotýkaly.

Tak to by bylo asi k zádrhelům a pojďme si vše rychle shrnout do receptu, kde najdete i návod na přípravu omáčky. Ta ovšem nemůže být snazší.

závitky

Jarní závitky
Porce: 12 závitků
Ingredience
  • 12 kusů rýžového papíru
  • 100 g tenkých rýžových nudlí
  • 2-3 mrkve
  • 1 menší hlávka salátu
  • 1 větší kuřecí prso
  • 1/2 salátové okurky
  • 1 malý svazek koriandru
Na omáčku
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 2 lžíce vody
  • 4 lžíce ústřicové omáčky
  • 2 lžíce sladké chilli omáčky
Postup
  1. Kuřecí prso uvařte v hrnci s osolenou vodou. Trvá to přibližně 20 minut.Poté ho natrhejte na kousky.

  2. Mezitím v konvici uvařte vodu a zalijte rýžové nudle. Přikryjte a nechte odstát.

  3. Veškerou zeleninu nakrájejte na tenké nudličky a natrhejte lístky koriandru.

  4. Připravte si dostatečně velkou nádobu se studenou vodou.

  5. Vezměte rýžový papír a namočte ho přibližně na 20 vteřin. Zkrátka dokud nebude měkký tak, aby šel zabalit, ale zase ne příliš, aby se netrhal.

  6. Naskládejte namíchané ingredience téměř doprostřed papíru, blíže k sobě. Směsi by mělo být přibližně na šířku i na výšku 2 cm, na délku jako váš palec. Přes směs nejprve přehněte volnou stranu, která je nejblíž k vám, poté strany boční a nakonec závitek rolujte směrem od sebe. Pracujte rychle, aby byl rýžový papír vlhký a lepil k sobě navzájem.

  7. Závitky dejte na talíř s dostatečným rozestupem, aby se vám neslepily.

  8. Pojďme na rychloomáčku. Smíchejte v misce jednotlivé ingredience. Ochutnejte. Je-li moc silná, přidejte trochu více vody, kyselost samozřejmě dodáte větším množstvím rýžového octa.

  9. Jarní závitky zbaštěte hned. Jestliže je chcete uskladnit, můžete je dát do krabičky,ale oddělte je namočeným ubrouskem.

Dobrou chuť!

Sdílejte


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *






Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..