KOHOUTÍ VÝVAR

KOHOUTÍ VÝVAR

Sice tu máme tropy, ale když vás někdo obdaruje domácím kohoutem, byl by hřích neudělat pořádný kohoutí vývar. Příprava není nijak odlišná, než u ostatních vývarů, jen musíte začít včas, tím spíš u domácího či bio kohouta, který má pevné maso.

Uvařené kohoutí maso můžete nakrájet do polévky anebo kupříkladu připravit kohouta na paprice. Já do polévky standardně dávám vyvařit jen polovinu kohouta. Samozřejmě pokud máte rozmyšleno, že z masa připravíte omáčku, dejte do hrnce klidně celého.

ZELENINA NA KOHOUTÍ VÝVAR

Každý je zvyklý dávat do vývarů jinou zeleninu, takže se nebojte přizpůsobit recept tomu, co preferujete a máte zrovna po ruce. Kromě klasiky, tedy mrkve, petržele, celeru, cibule a česneku, můžete použít řapíkatý celer, květák, brokolici, hrášek, kedlubnu, kukuřici, zkrátka co vás napadne.

ingredience na kohoutí vývar

ZÁDĚLKA

Jako zádělku nejčastěji používám domácí nudle od babičky, recept na ně najdete v článku o hovězím vývaru http://www.zdravenavenkove.cz/chripkove-recepty/ . Pochopitelně můžete nudle klidně koupit nebo připravit strouhání, kapání, krupicové nočky, těstoviny, s ničím neuděláte chybu, nebojte.

nudle

DÉLKA PŘÍPRAVY

Jak jsem zmínila výše, trvá několik hodin, než je kohoutí maso měkké. Samozřejmě to záleží i na původu a stáří kohouta. Buď tedy začněte s přípravou vývaru ráno, nebo použijte papiňák, ale také můžete využít pomalý hrnec a nechat kohoutí vývar táhnout celou noc. Tím, že je příprava takto dlouhá, dávám do základu jen trochu zeleniny, kterou poté již nepoužiji a nechám zavařit čerstvou.

Tak. Pojďme se pustit do vaření!

Kohoutí vývar
Porce: 6 porcí
Ingredience
  • 1/2 kohouta
  • 1,5 l vody
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 listy kadeřávku
  • mladá nať z petržele či celeru
  • košťál z brokolice
  • 1 kedlubna (140g)
  • 1 petržel (30g)
  • 1/3 celeru (140g)
  • 3 mrkve (220g)
  • 6 kuliček černého pepře
  • přibližně 3 lžičky soli
  • pažitka či petrželka na dokončení
Postup
  1. Kohouta omyjte a důkladně odstraňte zbylé peří. Cibuli a česnek oloupejte. Mrkev, celer, petržel a kedlubnu oloupejte.

  2. Do hrnce nalijte studenou vodu a dejte do ní kohouta, sůl, pepř, nové koření, kadeřávek, cibuli, česnek, nať, košťál brokolice a kedlubnu nakrájenou na velké kousky. Přiveďte k varu a ihned ztlumte ploténku, aby vše jen zlehka probublávalo. Průběžně odebírejte pěnu. Až se pěna přestane tvořit, tak hrnec přiklopte a nechte velmi zvolna vařit přibližně 4 hodiny. Zkrátka dokud kohout nebude měkký.

  3. Mezitím si můžete připravit zádělku do polévky – nudle, strouhání, noky, cokoliv co máte rádi. Recept na nudle najdete níže.

  4. Mrkev, celer a petržel nakrájejte na kostičky. Nasekejte pažitku či petrželku na finální dozdobení polévky.

  5. Až bude kohoutí maso měkké, pak polévku přeceďte. Pokud se vám zdá příliš mastná, můžete z vrchu několik lžic vývaru odebrat. Ochutnejte, zda je polévka dostatečně slaná. Vraťte přecezenou polévku na ploténku, přiveďte znovu k varu a vhoďte do ní nakrájenou zeleninu. Vařte přibližně 10 minut, dokud nebude zelenina měkká.

  6. Zatímco se bude vařit zelenina, oberte kohoutí maso a nakrájejte ho na kousky. Vraťte ho do polévky nebo si ho ponechte na kohouta na paprice. Poté do polévky dejte zavařit proseté nudle, postačí vařit jednu minutu. Ozdobte pažitkou či petrželkou a můžete servírovat.

 

Domácí nudle
Ingredience
  • 10 dkg polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli
Postup
  1. Polohrubou mouku nasypte na vál a doprostřed si udělejte důlek, do kterého rozklepněte vejce. Přidejte špetku soli. Vše zpracujte na tužší těsto. V případě potřeby přidejte další mouku. Poté těsto rozdělte na 3 díly a vyválejte na pomoučeném válu na tenounké placky. Každou rozkrojte na 4 části jako byste krájeli koláč a dejte je přes sebe. Nyní začněte krájet tenké nudličky. Doporučuji začít z rohu, abyste je neměli příliš dlouhé, ale je to samozřejmě na vás. Totéž zopakujte se dvěma dalšími plackami. Hotové nudle nechte nejprve proschnout. Můžete si je také uskladnit na příště ve vzduchotěsné nádobě, aby vám nezvlhly. Před přidáním nudlí do vývaru je vždy prosejte, abyste odstranili zbytek mouky. Polévku poté stačí vařit již jen minutu.

Dobrou chuť!



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating




Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..