Kuřecí kari

Kuřecí kari

Pro ty z vás, kteří četli můj článek o Asijské polévce se budu opakovat, ale nejsem žádný expert na asijskou kuchyni. Neznám správné kuchařské postupy a ani nepoužívám tajuplné ingredience, kterým se vám dostane při návštěvě některé z těchto zemí nebo alespoň pražské Sapy :-). Nicméně vám ukážu, že díky kombinaci několika druhů koření se můžete obloukem vyhnout pochybnému sáčku koření s názvem Kari.

MASO

Všeobecně je na omáčky výhodnější používat z kuřecího masa spíše stehna, než prsa. Důvod je zřejmý. Stehenní maso je mnohem šťavnatější, takže vám do omáčky dodá více chuti. Ale upřímně…nepřekypujete-li trpělivostí, pevnými nervy a nadbytkem času, tak se do této výzvy raději nepouštějte. Čištění stehenního masa od šlach totiž předpokládá všechny tyto tři vlastnosti. Vaši strávníci vám tedy jistě záměnu za kuřecí prsa odpustí.

KOŘENÍ

Dostáváme se ke klíčové části receptu. Možností, která koření namíchat, aby vám vzniklo lahodné kari je celá řada. Velmi to záleží zvyklostech dané oblasti, odkud kari pochází. Tak například v tom indickém, je výrazněji zastoupena kurkuma, v thajském je zase naopak více chilli. Mně se osvědčila kombinace kurkumy, koriandru, římského kmínu, kardamomu, skořice a mleté papriky. Všechna tato koření podtrhuje zázvor, chilli paprička, citronová tráva a naopak zjemňuje kokosové mléko.

Kuřecí kari
Porce: 4 porce
Ingredience
  • 800 g kuřecího stehenního masa po očištění
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 500 ml kokosového mléka
  • zázvor cca 5 cm
  • 1 stéblo citronové trávy
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky mleté papriky
  • 1 lžička soli
  • chilli paprička dle chuti
  • čerstvý koriandr na dozdobení
  • 240 g rýže basmati
Postup
  1. Maso opláchněte, cibuli oloupejte a vše nakrájejte na kostičky. Zázvor očistěte a nastrouhejte na jemném struhadle.

  2. V hrnci rozpalte lžíci oleje. Přidejte maso a cibuli a opékejte přibližně pět minut, dokud maso nezačne zlátnout. Nyní je ten správný čas přidat sůl, koření, zázvor a na větší kousky nakrájenou citronovou trávu. Máte-li rádi kari pikantní, tak použijte i nadrobno nakrájenou chilli papričku.

  3. Ke směsi přilijte kokosové mléko a nechte pod pokličkou zvolna probublávat 30 minut. V mezičase si uvařte vaši oblíbenou rýži. Podávejte dozdobené čerstvým koriandrem.



1 thought on “Kuřecí kari”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating




Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..