LOSOSOVÉ KARBANÁTKY

LOSOSOVÉ KARBANÁTKY

Dnešní článek bude trošku jiný. Nejen, že vám prozradím recept na výborné lososové karbanátky, jak titulek napovídá, ale také si řekneme něco o různých druzích a chovu lososa, což je s ohledem na zdraví více a více přetřásané téma.

PROČ JÍST LOSOSA?

Všude se člověk dočte, jak jsou ryby zdravé a jak málo jich má průměrný Čech ve stravě. Důvodem jsou především omega-3 mastné kyseliny, které jsou esenciální, to znamená, že je musíme získat ve stravě. Tělo si je neumí vyrobit. Omega-3 mastné kyseliny jsou důležité pro činnost mozku, snižují riziko infarktu a cévních mozkových příhod a v neposlední řadě působí protizánětlivě. A v největší míře jsou právě obsaženy v tučných rybách. Má to ale háček. Omega-3 mastné kyseliny získáme z těchto ryb především v případě, že se živí svou přirozenou potravou, o čemž si v dnešní době, kdy většina mořských ryb pochází z farem, kde jsou krmeny granulemi, kukuřicí a podobně, můžeme nechat zdát. O antibioticích ani nemluvě. Dá se to samozřejmě paušalizovat na veškerou živočišnou výrobu, nejen na ryby. Farmářské kuře má úplně jinou chuť, strukturu a výživovou hodnotu, než kuře z klecového chovu vyhnané hormony.

losos

DRUHY LOSOSA

Proto je v posledních letech tendence mořské ryby zatracovat a týká se to především té nejrozšířenější, lososa. Na trhu jsou dvě skupiny lososu. Atlantický (neboli obecný), což je právě farmovaný losos, kterého všude seženete. Druhou skupinu tvoří zástupci lososů divokých. Mezi ty nejrozšířenější patří Keta, Sockey (neboli Nerka) a Gorbuša. Rozdíl poznáte na první pohled. Keta je proti atlantickému lososu mnohem tmavší, Gorbuša naopak světlejší. Ale především, jsou divocí lososi mnohem méně tuční, což poznáte hned v prvním soustu. Mají díky tomu takovou masitější chuť a lépe vás i zasytí. Pochopitelně jsou hůře dostupní, ale mražené je seženete  v Makru (tam bereme s manželem Gorbušu, kterého máme nejraději), Albertu (Keta) a nebo Globusu (Keta). Cena je pochopitelně vyšší, ale to už je na vás, jestli divokým lososům dáte šanci. Na fotce níže vidíte tmavší filet, což je Losos Keta a světlejší Losos Gorbuša.

losos

INGREDIENCE NA LOSOSOVÉ KARBANÁTKY

Bez dalších řečí pojďme k receptu na lososové karbanátky. Samozřejmě do něj použijte jakéhokoliv lososa (a nebo i jinou rybu). Pojivem v tomto receptu jsou rozšťouchané brambory, žádné vajíčko. Chuť lososa podtrhuje citronová kůra a šťáva, petrželka, jarní cibulka a dijonská hořčice. Dále do karbanátků patří olivový olej, sůl a pepř. Snad jsem na nic nezapomněla. Jak uvidíte níže, postup je snadný. Všechno nakrájet, smíchat, vytvarovat karbanátky a upéct v troubě. Jako příloha se skvěle hodí čočka, či jakýkoliv letní salát máte rádi. Samozřejmě je můžete zblajznout jen tak!

lososové karbanátky

Losové karbanátky
Porce: 4 porce (8 karbanátků)
Ingredience
  • 300 g filet lososa
  • 300 g brambor
  • 2 jarní cibulky
  • 1,5 lžíce dijonské hořčicce
  • 4 lžíce olivového oleje
  • malý svazeček hladkolisté petrželky
  • kůra a šťáva z poloviny biocitronu
  • sůl a pepř
Postup
  1. Brambory oloupejte, nakrájejte a dejte vařit. Rozpalte troubu na 180°C.

  2. Máte-li lososa s kůží, odstraňte ji. Lososa nakrájejte na malé kostičky.  Nadrobno nakrájejte i jarní cibulky včetně zelené části, nasekejte petrželku.

  3. Brambory po uvaření rozmačkejte. V míse smíchejte lososa, brambory, cibulku a petrželku. Přidejte hořčici, olej, šťávu a kůru z citronu, osolte a opepřete.

  4. Obsah mísy důkladně promíchejte. Měla by vám vzniknout lepivá směs. Tvarujte z ní přibližně 90-ti gramové karbanátky. Budou-li se vám rozpadat (což by neměly), můžete pro jistotu přidat do směsi jedno vejce.

  5. Vytvarované karbanátky dejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte na 180°C přibližně 20 minut, dokud navrchu lehce nezezlátnou. Po dopečení je nechte vychladnout a poté teprve sundejte z plechu, aby se vám nerozpadly.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating




Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..