NEPEČENÝ BORŮVKOVÝ CHEESECAKE

NEPEČENÝ BORŮVKOVÝ CHEESECAKE

Nejsem žádná velká pekařka ani cukrářka. Přijde mi, že to vyžaduje precizní techniku a pokud nevíte, jak se jednotlivé ingredience chovají například za tepla, jakou mají savost, pak nemůžete ani příliš experimentovat a spíše se držet receptu. Vaření mi proti tomu přijde kreativnější. Nebudu se ale vymlouvat, prostě na pečení nemám talent, vlastně nejsem ani moc velká milovnice sladkého a tím pádem mě to zkrátka tolik neba. Manžílek naopak sladké miluje, proto jednou za čas seberu odvahu a o něco sladkého se pokusím. Tento cheesecake je sice nepečený, ale vyžaduje práci se šlehačkou a hlavně želatinou, takže pro mě i tak velký úkol.

cheesecake

JAK VZNIKL RECEPT NA TENTO CHEESECAKE?

Legrační je, jak vlastně tento konkrétní recept vznikl. Odebírám časopis Food, který mi taťka před třemi lety předplatil k narozeninám (a jsem moc ráda, že předplácet ještě nepřestal 😀 ) a v červencovém čísle byl recept na borůvkový pečený cheesecake. Nakoupila jsem si všechny ingredience kromě borůvek, na které jsme měli s babičkou v plánu jít do lesa. A když jsem se do receptu chtěla pustit, zjistila jsem, že časopis nikde. Prohledala jsem všechny šuplíky ve všech místnostech, všechny kabelky, přemýšlela jsem, jestli jsem ho někam nenesla, no zkrátka po časopisu ani památky. Čekala jsem několik dní, jestli se někde nevyrojí a víte co? Nevyrojil a je to již skoro 14 dní. Dokonce již přišel srpnový Food :-D.

borůvky

Zkrátka a dobře když mi sestřička v práci donesla čerstvě natrhané borůvky, brala jsem to jako znamení a rozhodla jsem se najít jiný recept na cheesecake a uzpůsobit si ho podle svých surovin a chutí. Jelikož se tento cheesecake nepeče, je klíčovou ingrediencí pro zdárné ztuhnutí plátková želatina. Zádrhel u většiny nepečených cheesecaků je ten, že musí tuhnout přes noc. Ale tento můj tuhne 1-2 hodiny a zároveň není příliš „gumový“, takže pojďme do něj!

ingredience na cheesecake

Nepečený borůvkový cheesecake
Ingredience
  • 220 g Lotus sušenek
  • 80 g másla
  • 9 plátků želatiny
  • 680 g žervé (např. Lučina)
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • přibližně 120 g moučkového cukru
  • přibližně 300 g lesních borůvek
  • 1 lžička vanilkového extraktu (nemusí být)
  • šťáva z poloviny citronu
  • lístky máty, pár kousků borůvek či jiného ovoce na ozdobení
Postup
  1. Rozdrťte sušenky, nejlépe to jde v mixéru (stačí s nízkým výkonem, aby byl ze sušenek prach a ne máslo) a smíchejte je s rozpuštěným máslem.

  2. Obkreslete na pečící papír dno dortové formy a vystřihněte nůžkami přibližně o půl centimetru větší kruh. Papír dejte do formy a pomocí prstů upěchujte na dno promíchanou směs sušenek a másla. Dejte do lednice ztuhnout.

  3. Mezitím dejte do mixéru s vysokým výkonem borůvky a mixujte, dokud z nich nebude pyré. Pokud je výkon mixéru dostatečný, není třeba již borůvky pasírovat přes jemné síto. Jestliže se vám nezdají dokonale rozmixované, klidně se pusťte do pasírování, ale opravdu to není nutné.

  4. Plátky želatiny dejte nabobtnat do misky se studenou vodou.

  5. Ručním šlehačem vyšlehejte nejprve vychlazenou smetanu. Poté smíchejte žervé a borůvkové pyré a také chvíli šlehejte. Nakonec smíchejte našlehanou smetanu s borůvkovou směsí, vanilkovým extraktem a doslaďte podle chuti. Množství cukru je přibližné, záleží na sladkosti borůvek a samozřejmě vaší chuti, takže nedávejte najednou všechen.

  6. Nyní z želatiny vymačkejte vodu (nemusíte dokonale) a opatrně, velmi opatrně ji zahřejte v kastrůlku. Pozor, nesmí se vařit. Jakmile se rozpustí, ihned kastrůlek dejte z ploténky pryč a vmíchejte 3 lžíce borůvkové náplně. Důkladně rozmíchejte.

  7. Korpus vyndejte z lednice a nalijte na něj borůvkovou náplň. Uhlaďte povrch a dejte alespoň na 1-2 hodiny do lednice. Před krájením by měl být vršek na dotek pružný, ne tekutý.

  8. Dort ozdobte podle vaší fantazie. Cheesecake se nejlépe krájí nožem namočeným do vody.

cheesecake



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating




Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..