rajčatová bruschetta

RAJČATOVÁ BRUSCHETTA

Bruschetta. Italský výraz pro opečený chléb, s jehož výslovností bojuje nejeden milovník jídla. Správně se čte [brusketa] a jak hlásá wikipedie, pochází ze střední Itálie, je známá od 15. století a často se připravuje na grilu.

Definice neříká nic o způsobu ochucení bruschetty, nicméně za „klasiku“ se považují rajčata, bazalka, česnek a olivový olej. Ale fantazii se meze nekladou, takže si na bruschettu dejte cokoliv, co chcete bez ohledu na tradiční recept. Já vám dnes představím můj oblíbený recept, který obsahuje i sýr feta, takže se vlastně jedná o italsko-řeckou fúzi.

Co se týče surovin, je základem pečivo. Jelikož se opéká, tak neváhejte zužitkovat den dva starou bagetku, ciabattu či chléb, prostě co máte rádi. Další nepostradatelnou součástí jsou rajčata. Ideální je, když jsou zrovna v sezóně, aby měla co nejlepší chuť. A cherry nebo „obyč“? To už je na vás. Pokud chcete recept ozvláštnit, můžete do kombinace použít i rajčata sušená. Dále si pořiďte čerstvou bazalku, ta vám udělá mnohem větší parádu než sušená.  Nyní přichází na řadu česnek. Buď s ním můžete potřít rozpečené pečivo, nebo nemáte-li rádi chuť čerstvého česneku, můžete ho zpěnit na trošce olivového oleje a směsí pečivo potřít. Můj výběr sýru navrch znáte, ale chybu neuděláte ani s mozzarellou, balkánským sýrem nebo samozřejmě můžete sýr zcela vynechat.

Bruschetta se hodí jako předkrm, lehká večeře či chcete-li ozvláštnit grilovačku.

Bez dalších okolků pojďme přímo k receptu, který je velmi snadný.

Rajčatová bruschetta

rychlý letní předkrm či večeře

Porce: 1 porce
Ingredience
  • 1 menší bagetka
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1 malý stroužek česneku
  • 2 rajčata
  • přibližně 6 lístků bazalky + na dozdobení
  • 50 g sýru feta
  • 1/4 malé červené cibule nakrájené nadrobno
  • sůl a pepř na dochucení
Postup
  1. Pečivo opečte nasucho v topinkovači, na grilu či v troubě (na 200°Cpřibližně 8 minut). Poté pečivo potřete olivovým olejem a česnekem. Jak jsempsala výše, nemáte-li rádi chuť čerstvého česneku, můžete ho zpěnit na trošceolivového oleje a teprve poté směsí pečivo potřít.

  2. Rajčatanakrájejte na půlcentimetrové kostičky, smíchejte je s nasekanou bazalkou,rozdrobenou fetou a osolte a opepřete podle vaší chuti.

  3. Pečivonazdobte rajčatovou směsí, dozdobte lístky bazalky a podávejte.

Dobrou chuť přeje Kaku!

rajčatová bruschetta

1 komentář

  1. […] Jistě znáte petrželku kadeřavou, takzvanou kudrnku a hladkolistou. Chutí jsou takřka stejné, jen kudrnka je ozdobnější a na jazyku díky své struktuře ostřejší. Petrželka je dvouletá rostlina a druhý rok má tedy velkou tendenci kvést, proto je důležité ji pravidelně zastřihovat. Nevadí jí chlad, proto ji klidně můžete vysévat již v březnu. Nelekejte se, trvá jí až čtyři týdny, než vyroste. Petrželku nikdy nesušte. Buď ji zpracujte ihned, zamrazte nebo ji vložte jako květinu do sklenice vody, překryjte igelitovým sáčkem a dejte do lednice. Takto vám vydrží klidně i přes týden. Petrželka povzbuzuje chuť k jídlu, působí močopudně a proti nadýmání. V kuchyni ji využijte do polévek, do salátů, k ochucení vývaru při dušení masa a podobně. Zkuste si připravit třeba salát tabouleh podle receptu: http://www.zdravenavenkove.cz/rajcatova-bruschetta/ […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating




Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..