ŘÍZKY – TY NEJŠŤAVNATĚJŠÍ A NEJMĚKČÍ

ŘÍZKY – TY NEJŠŤAVNATĚJŠÍ A NEJMĚKČÍ

Uznávám, že řízky nejsou to nejzdravější jídlo na světě. Ale kromě nezdravých komponent je v nich i maso, tedy zdroj proteinů, takže je nezatraťme úplně. Navíc je to taková dobrota! Každý má svůj způsob přípravy řízků. Někdo je nakládá do jogurtu, někdo je smaží ve friťáku, někdo místo trojobalu používá těstíčko, někdo…zkrátka kolik rodin tolik způsobů. Já se s vámi dnes podělím o ten náš, který je převzatý od manželovy babičky, která k nim vždy připravuje i výborný bramborový salát.

ŘÍZKY – JAK VYBRAT MASO?

Mezi nejpoužívanější masa na přípravu řízků patří kuřecí a vepřové. Ale chybu neuděláte ani s krůtím a někdo dokonce připravuje řízky hovězí. Důležité je si rozmyslet, jestli máte (vy nebo návštěva pro kterou řízky chystáte) rádi maso libové či prorostlejší. Z kuřecího masa můžete připravit klasiku – tedy prsní řízky, které jsou křehké, libové a měkké a nebo stehenní řízky, které jsou velmi šťavnaté, ale buď musíte dokonale vykrájet šlachy již v kuchyni a nebo poté na talíři. S krůtím masem je to obdobné, ale celkově je to maso tužší než kuřecí. Z vepřového masa se na řízky nejčastěji používá kýta, plec a krkovice, seřazeno od nejméně prorostlého (tedy nejsuššího) po nejtučnější. Tak už víte, jaké maso si na řízky vyberete?

CO S MASEM DÁL?

Máte-li kus vámi vybraného masa, pak přichází na řadu krájení. Krájejte maso kolmo na průběh dlouhých vláken. To platí především u vepřového masa, aby bylo ideálně měkké. U kuřecího na tom záleží o trochu méně. Plátky krájejte přibližně 1 cm silné a nebo zvažte kus masa, který máte a spočítejte kolik řízků vám vznikne, když budete chtít aby jeden měl přibližně 150g. Nyní si připravte paličku na maso. Maso naklepejte z obou stran. Když výsledný plátek bude o polovinu slabší než před naklepáním, bude to ideální. Poté maso nasolte, opět z obou stran. Někdo dává i pepř, ale já to nemusím. Další krok je jasný.

ingredience

OBALUJEME ŘÍZKY

Připravte si hladkou mouku, rozšlehejte vejce a strouhanku nechám na vás. Někdo ji kupuje, někdo si ji připravuje doma. Já preferuji druhý způsob. Velmi obtížně se odhaduje kolik mouky, vajíček i strouhanky budete potřebovat, proto mějte všeho dostatek a průběžně doplňujte. Já ráda dávám mouku a strouhanku na „normální“ talíř a vejce do hlubokého talíře. Nezapomeňte si nachystat prázdný talíř na obalené řízky. Vejce osolte špetkou soli. Každý řízek nejprve obalte v hladké mouce, poté ve vajíčku a nakonec ve strouhance. Hotovo?

JDEME SMAŽIT A PÉCT

Připravte si dostatečně velkou pánev a olej vhodný na smažení, já používám slunečnicový. Nyní přichází čas na naši vychytávku. Rozpalte troubu na 100°C, připravte si hlubší pekáč, který jde přiklopit (nebo ho můžete přiklopit otočeným plechem) a z lednice si vyndejte máslo. Zapněte ploténku s pánví a alespoň 0,5cm oleje na plný výkon a nechte olej pořádně rozehřát. Dejte první řízky do pánve a lehce ztlumte ploténku tak, aby se řízky opékaly, ale nepřepalovaly. Fígl proti přepalování oleje? Dejte do pánve pár koleček mrkve. Nechápu, jak to funguje, ale opravdu to prodlouží „životnost“ oleje. Stačí, když řízky lehce osmažíte z obou stran, protože je (zcela nepřekvapivě podle rozpálené trouby) budeme dopékat. Pokaždé, když dopečete řízek, dejte ho do pekáče a na něj tenounký plátek másla a vložte do trouby. S dalším řízkem to samé. Budete tedy muset párkrát prolítnout mezi troubou a plotnou, ale výsledná šťavnatost a měkkost řízků stojí za to. Nebojte se vrstvit i řízky přes sebe. V troubě nechte řízky alespoň 10 minut poté, co jste tam vložili poslední. Pokud potřebujete, aby byly řízky v troubě déle (nemáte ještě hotový zbytek oběda nebo návštěva ještě nedorazila), snižte trochu teplotu v troubě – přibližně na 70-80°C.  

řízky

No, a myslím, že to máme všechno! Báječné řízky jsou na světě. Servírovat je můžete s bramborovým salátem, bramborami, kaší, hranolkami či jen s chlebem a kyselou okurkou. Na oslavy je ideální připravit miniřízečky.

Dobrou chuť!

Řízky
Porce: 6 porcí
Ingredience
  • 4-6 kuřecích prsou (podle velikosti) nebo cca 800-1000 g vepřové kýty, plece či krkovice
  • přibližně 3 vejce (ale možná budete potřebovat i víc)
  • přibližně 200 g hladké mouky (ale možná budete potřebovat i víc)
  • strouhanka minimálně z 6-ti rohlíků (ale možná budete potřebovat i víc)
  • sůl
  • olej na smažení
  • máslo
Postup
  1. Na talíř si nasypte hladkou mouku, na další strouhanku a do hlubokého talíře rozšlehejte vejce se špetkou soli.

  2. Maso očistěte a nakrájejte kolmo na průběh vláken na přibližně 1 cm tlusté plátky. Plátky masa naklepejte z obou stran a osolte je.

  3. Každý plátek masa obalte v hladké mouce, poté ve vajíčku a nakonec obalte ve strouhance.

  4. Předehřejte troubu na 100°C.

  5. Dejte do pánve přibližně 0,5 cm oleje na smažení a pořádně rozehřejte. Chcete-li zpomalit přepalování oleje, dejte do pánve i pár koleček mrkve. Postačí, když každý řízek osmažíte lehce z každé strany, protože je budeme dopékat v troubě.

  6. Vždy když řízek dosmažíte, dejte ho do pekáče, navrch tenounký plátek másla a vložte pekáč do předehřáté trouby. Opakujte takto s každým řízkem, klidně je dávejte přes sebe. Řízky nechte v troubě alespoň deset minut od chvíle, kdy jste do ní dali poslední. Můžete mít řízky v troubě i déle, ale v tom případě snižte teplotu v troubě na 70-80°C.

  7. Podávejte s bramborovým salátem, bramborami, kaší, hranolkami či jen s chlebem a kyselou okurkou.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating




Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..