SALÁT Z PEČENÝCH PAPRIK

SALÁT Z PEČENÝCH PAPRIK

Když jsme měli v lednici načaté balení sýru feta a čtyři papriky, které již bylo záhodno spotřebovat, okamžitě mi hlavou probleskl můj oblíbený recept na salát z pečených paprik. Je velmi prostý a hodí se právě na spotřebování paprik, které již mají svraštělou slupku a styděli byste se je použít do studené kuchyně.

INGREDIENCE NA SALÁT

Tento salát obsahuje jen pár surovin. Papriky – ideální jsou pořádně masité červené papriky, ty mají sladkou chuť. Ale jak sami na fotkách vidíte, použít se dají všechny druhy i barvy paprik 🙂 . Nepostradatelnou součástí je česnek, olivový olej, sůl a pepř. Bez těchto ingrediencí se neobejdete. Další dvě, které použít nemusíte, ale vřele to doporučuji, je právě sýr feta a čerstvá petrželka. Mám pocit, že ve všech mých receptech je čerstvá hladkolistá petrželka…asi že jí máme na zahrádce tolik :).

ingredience

A JAK ŽE SE PŘIPRAVUJÍ PEČENÉ PAPRIKY?

Možnosti jsou asi tři – na grilu, na plynu a v troubě. Osobní zkušenost mám pouze s poslední variantou, takže tou začnu. Smyslem vlastně je tepelně papriky upravit, defacto spálit jejich slupku a zapařit je, aby šla snadno oloupat. Troubu tedy předehřejte přibližně na 230°C a klidně zapněte funkci gril. Papriky dejte na plech vyložený pečícím papírem a dejte je do trouby. Průběžně na ně koukejte, přibližně po 3-5 minutách se začnou na povrchu tvořit černé puchýřky. Až budou téměř po celé horní ploše paprik, opatrně otevřete troubu a papriky otočte navrch jinou stranou. Zkrátka je potřebujete „ožehnout“ ze všech stran, celkově to trvá tak 10-15 minut. Papriky vyndejte a dejte je do igelitového sáčku, zavažte ho a nechte alespoň 15 minut zapařit. Poté vám půjdou snadno prsty oloupat. Rozhodnete-li se připravit papriky na grilu, je postup obdobný jako u trouby, jen jde všechno rychleji, takže opatrně. No a nad plynem je to vlastně jako nad ohněm. Dejte si akorát pozor, v čem budete papriky držet, aby vám nevyklouzly, protože teplem postupně povolují a měknou. No a máme základ na salát!

A K ČEMU SALÁT Z PEČENÝCH PAPRIK?

Salát je skvělý jen tak samotný nebo s pečivem jako lehká večeře. Ideální je i jako příloha k jakémukoliv masu a velkou parádu s ním uděláte i na grilovačce či pikniku. Klidně si ho předpřipravte, v lednici vám vydrží klidně 3 dny. Chcete-li, aby byl salát výživnější, smíchejte ho klidně i s čočkou, neuděláte chybu! Pochopitelně pečené papriky mají i jiná využití – můžete je rozmixovat s žervé či tvarohem na pomazánku a nebo přidat k surovinám na hummus a trochu si ho ozvláštnit. http://www.zdravenavenkove.cz/hummus-a-naan/

salát z pečených paprik

Bez dalších řečí pojďme na recept!

Salát z pečených paprik
Porce: 2 velké porce
Ingredience
  • 4 papriky (ideálně červené masité)
  • 100 g sýru feta (nemusí být)
  • 2 větší stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • malý svazeček petrželky
  • sůl a pepř na dochucení
Postup
  1. Předehřejte troubu přibližně na 230°C a zapněte funkci gril. Papriky dejte na plech vyložený pečícím papírem a dejte je do trouby. Průběžně na ně koukejte. Přibližně po 3-5 minutách se začnou na povrchu tvořit černé puchýřky. Až budou téměř po celé horní ploše paprik, opatrně otevřete troubu a papriky otočte navrch jinou stranou. Zkrátka je potřebujete „ožehnout“ ze všech stran, celkově to trvá tak 10-15 minut.

  2. V mezičase si rozdrobte sýr feta a nasekejte nadrobno petrželku.

  3. Papriky vyndejte a dejte je do igelitového sáčku, zavažte ho a nechte alespoň 15 minut zapařit. Do vypnuté trouby dejte zatím dva stroužky česneku, aby jeho chuť nebyla tak štiplavá.

  4. Zapařené papriky oloupejte prsty, ale opatrně, ať se nespálíte. Když vám na pár místech slupka zůstane, nic se neděje. Odstraňte semeníky a papriky nakrájejte na kostičky.

  5. V míse smíchejte papriky, fetu, olej, petrželku a prolisujte oloupaný pečený česnek. Dochuťte solí a pepřem. Máte hotovo!



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating




Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..