KREKRY S ŘEDKVIČKOVOU POMAZÁNKOU

KREKRY S ŘEDKVIČKOVOU POMAZÁNKOU

Ředkvičky jsou (když pominu bylinky) každou sezónu prvním úspěchem na naší zahrádce. Sejeme je v průběhu celé sezóny, ale zkrátka ty první během přelomu května a června jsou nejlepší. Proto každoročně (několikrát) připravuji ředkvičkovou pomazánku. Ale aby tento jarní recept nebyl tak fádní, připravila jsem ho v kombinaci s krekry, které jsou semínkové a přirozeně bezlepkové.

ředkvičky ze zahrádky

I v této kombinaci je to recept snadný, který sice trvá delší dobu (krekry se suší 2,5 hodiny v troubě), ale příprava je rychlá. Což je přesně to, co jsem tentokrát potřebovala, protože mě čekalo 12 dní v práci v kuse (a stále mě jich 6 čeká 🙂 ). Krekry si můžete připravit několik dní dopředu. Ve vzduchotěsné nádobě vám vydrží křupavé celý týden.

JAK NA POMAZÁNKU

Ředkvičkovou pomazánku jistě netřeba představovat, všichni ji znají, ale každý ji připravuje trošku jinak. U mého receptu jsou základem ředkvičky (nečekané 🙂 ), žervé a tvaroh. A chuť doladí petrželka, jarní cibulka, sůl a pepř. Místo jarní cibulky je skvělá i pažitka.

ingredience

KREKRY A JEJICH SLOŽENÍ

Jak jsem zmínila výše, krekry jsou přirozeně bezlepkové – obsahují totiž pouze semínka, vodu a koření. Důležité je použít semínka, která nasají tekutinu. V mém receptu to jsou chia a mletá lněná semínka. Doplňují je semínka sezamová a dýňová. V koření se fantazii meze nekladou. Použijte kmín, sušenou cibuli, sušený česnek, mletou papriku, tymián, římský kmín, chilli vločky, zkrátka cokoliv co máte rádi! Jakmile semínka nasají tekutinu, vytvoří ihned „těsto“, které dáte mezi dva pečící papíry a rozválíte na tenkou placku. Tu nakrájíte, aby po dopečení stačilo vše rozlámat…a je to! Tak vidíte, snadné! Tak pojďme na konkrétní recepty. Ooo a abych nezapomněla, krekry samozřejmě můžete servírovat s jakoukoliv jinou pomazánkou, či humusem, na který najdete recept na: http://www.zdravenavenkove.cz/hummus-a-naan/

krekry s pomazánkou

Bezlepkové semínkové krekry
Porce: 1 plech
Ingredience
  • 40 g dýňových semínek
  • 80 g lněných semínek
  • 30 g sezamových semínek
  • 20 g chia semínek
  • 150 ml vody
  • půl lžičky soli
  • 1 lžíce koření podle vaší volby (já dala kmín, sušenou cibuli a mletou papriku)
Postup
  1. Předehřejte troubu na 90 °C.

  2. Namelte dýňová a lněná semínka v mixéru (každá zvlášť). Měla by mít přibližně konzistenci písku.

  3. Veškeré ingredience smíchejte v míse a nechte chviličku stát, aby semínka nasála tekutinu.

  4. Směs dejte mezi dva pečící papíry a rozválejte na tenkou placku (tloušťky přibližně 1-2mm). Nožem naznačte tvar budoucích krekrů, abyste je po dopečení jen nalámali. Přendejte placku na plech a pečte cca 2,5 hodiny.

  5. Nechte vychladnout a poté nalámejte. Krekry uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě.

 

Ředkvičková pomazánka
Porce: 2 porce
Ingredience
  • 1 svazek ředkviček (mých bylo po nastrouhání 100g)
  • 100 g lučiny
  • 3 lžíce polotučného tvarohu
  • zelená nať z jedné jarní cibulky
  • svazeček hladkolisté petrželky
  • sůl a pepř na dochucení
Postup
  1. Ředkvičky nastrouhejte nahrubo a v misce lehce osolte. Promíchejte a nechte přibližně 10 minut stát.

  2. Mezitím si nakrájejte nadrobno nať jarní cibulky a petrželku.

  3. Slijte tekutinu, kterou ředkvičky pustily a ještě je vymačkejte, abyste neměli pomazánku řídkou.

  4. Do misky k ředkvičkám přidejte žervé, tvaroh, jarní cibulku, petrželku. Promíchejte, ochutnejte a dosolte a opepřete podle chuti.

Sdílejte


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *






Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..