SLADKOPÁLIVÁ KUŘECÍ KŘIDÉLKA

SLADKOPÁLIVÁ KUŘECÍ KŘIDÉLKA

Nebaví vás stále dokola stejná večeře, pohoštění pro návštěvu či chuťovka k filmu? Pak jste na správném místě! Dnes si upečeme šťavnatá křidélka, která rozdovádí vaše chuťové pohárky. Hodí se s trochou pečiva jako skvělá večeře. Vyhýbáte-li se sacharidům, pak samozřejmě samotná, třeba s dipem a zeleninkou. Nebojte se je servírovat i pro větší společnost, dáte je doprostřed stolu a každý si může nabídnout. Uznávám, není to zrovna nejkulturnější jídlo na konzumaci, ale věřte, že budete mít plno žádostí o recept! Chuť křidélek je příjemně výrazná a to i přesto, že se předem nemusí marinovat, takže další bod k dobru pro tento recept.

TROCHA ANATOMIE PTÁKŮ

Ideální je, když koupíte křidélka bez té třetí části, kde již není maso (technicky je to asi záprstí pro znalce anatomie ptáků), ta mají totiž tendenci se připalovat, navíc na nich není to maso. Ale pokud samozřejmě rádi okusujete tu připečenou špičku křidélka, směle do toho. Já křidélka překrajuji v kloubu, zaprvé je to tak nějak víc sexy a navíc optický klam – vypadá to, že jich je více.

křidélka

MARINÁDA NA KŘIDÉLKA

Jak jsem psala výše, je marináda výrazná. Pokud ji budete ochutnávat předtím, než v ní obalíte křidélka, tak vám možná bude připadat až příliš výrazná, ale nelekejte se, v troubě tepelnou úpravou zesládne a bude jak příjemně sladká, tak příjemně pálivá. Její sladkost vychází především z kečupu a pálivost z česneku, zázvoru a sladké chilli omáčky. Slanost vám dodá sójová omáčka a křupavost a výsledné opečení olej. Nic víc, nic míň do marinády nepatří.

marináda

CO K NIM?

Jak jsem předeslala, můžete servírovat křidélka s čerstvým pečivem, s opečenou bagetkou, dokonce tabouleh je k nim výborným. Chybu neuděláte ani s bramborovou kaší. Osvědčenou klasikou ke křidélkům je ovšem dip z jogurtu či zakysané smetany s čerstvými bylinkami a k tomu čerstvá zelenina. Můžete použít jakoukoliv. Mrkev, řapíkatý celer, okurku, ředkvičky, papriku a kdo ví co ještě. Takovýto jednoduchý dip vám krásně zjemní chuť křidélek, aniž by ji přebil.

hotovo

Bez dalších řečí pojďme do kuchtění!

Sladkopálivá kuřecí křidélka
Porce: 4 porce
Ingredience
  • 12 kuřecích křidélek
  • 6 lžic sladké chilli omáčky
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 3 lžíce kečupu
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 velký stroužek česneku
  • 2-3 cm kousek zázvoru
Dip
  • 1 kelímek bílého jogurtu/zakysané smetany (ideálně 8% nebo 15%, aby nebyla moc kyselá)
  • sůl a pepř
  • čerstvé bylinky (nejlépe koriandr, petrželka či pažitka)
  • mrkev, řapíkatý celer, okurka, ředkvičky či paprika
Postup
  1. Rozpalte troubu na 190°C.

  2. Marinádu připravíte tak, že do větší mísy prolisujete česnek a nastrouháte zázvor. Přidáte sladkou chilli omáčku, sójovou omáčku, kečup a olej. Promícháte a ochutnáte. Chuťově by měla být marináda výrazná. Na křidélkách se zjemní a zesládne, nicméně klidně přidejte více ingrediencí podle vaší chuti.

  3. Křidélka omyjte a v kloubu překrojte na jednotlivé části. Přidejte je do mísy s marinádou a důkladně promíchejte, aby byla ze všech stran obalená.

  4. Křidélka naskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Jestliže vám zbyla trocha marinády, nepřidávejte ji na křidélka nyní. Stekla by a připalovala se.

  5. Dejte plech s křidélky do trouby a pečte na 190°C asi 40 minut. 10-15 minut před koncem je obraťte a nyní přichází ten okamžik. Můžete je potřít zbývající marinádou.

  6. Zatímco se křidélka pečou, připravte si dip. Dejte do misky jogurt či zakysanou smetanu, osolte, opepřete a přidejte čerstvé bylinky dle libosti. Zamíchejte a odložte stranou.

  7. Nakrájejte si zeleninu na špalíčky, aby se vám dobře namáčela do dipu.

  8. Ke konci křidélka kontrolujte, aby se nespálila. Vyndejte s trouby a vše dohromady servírujte.

Dobrou chuť!

Sdílejte


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *






Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..