těhotenská cukrovka

Strašák jménem těhotenská cukrovka – úvod

Přemýšlela jsem, jak náš „seriál“ o těhotenské cukrovce zahájit. Jistě by nebylo vhodné rovnou hupnout na recepty, aniž bychom si tuto problematiku trošku představili. Nebojte, nezahltím vás žádným složitým lékařským žargonem ani zbytečnými detaily. Ale myslím si, že pokud se vás těhotenská cukrovka přímo týká, je potřeba nejprve vědět základní informace, které vám pomohou pochopit, co z toho vyplývá. Pokud jste na tento článek narazili náhodou a nemáte těhotenskou cukrovku, tak samozřejmě přeskočte články o cukrovce jako takové, ale recepty a jídelníčky, které si budeme představovat dále jsou vhodné takřka pro kohokoliv. Jedná se o recepty se sníženým obsahem sacharidů a s propočítanými nutričními hodnotami. Takže pokud máte cukrovku (netěhotenskou), snažíte se v rámci novoročních předsevzetí zhubnout, chcete-li zkusit držet low-carb režim nebo „jen“ žít zdravě, pak jste na správném místě.

Než se do toho pustíme naplno, tak chci jen předestřít, že sice jsem doktorka, ale těhotenská cukrovka je zcela mimo můj obor. Takže tyto články a recepty mají sloužit pro základní pochopení problematiky, napomoci dodržovat správná dietní opatření, ale samozřejmě nenahrazují konzultaci s vaším diabetologem. Co on řekne, by pro vás v tomto ohledu mělo být svaté. Řekněme, že já jsem jen poučený laik se zálibou v jídle. Další věc je, že těhotenská cukrovka je mrcha podšitá takže něco, co funguje na mě, nemusí být to pravé pro vás, zkrátka se musí zkoušet. Prostě co kus, to originál 🙂 . Tak a dost obecných řečí, pojďme si představit těhotenskou cukrovku.

Obsah dnešního článku:

  • Co to vlastně těhotenská cukrovka je?
  • Rizikové faktory vzniku těhotenské cukrovky
  • Jak těhotenská cukrovka vzniká a proč zrovna v těhotenství?
  • Čím ohrožuje maminku a čím miminko?

Co je těhotenská cukrovka?

Těhotenská cukrovka neboli gestační diabetes je porucha metabolismu glukózy, která je poprvé zjištěna v těhotenství a spontánně odeznívá během šestinedělí. Abychom si tuto definici vysvětlili. Glukóza je jednoduchý cukr (můžete ho znát pod pojmem hroznový cukr nebo krevní cukr), který tělu slouží jako hlavní zdroj energie. Tělo glukózu získává rozložením sacharidů z potravy, ale umí si ji i vytvořit v játrech a zároveň také svede si přebytečnou glukózu uložit do zásob (tzv. glykogen).  Hladina glukózy neboli krevního cukru v krvi se nazývá glykémie. Takže jednoduše řečeno: tělo v těhotenství nedokáže správně zpracovat sacharidy (trošku se to týká i bílkovin, ale to už je složitější problematika) a zvyšuje se hladina krevního cukru.

Proč? Jak? Co s tím? Aneb napadá mě tisíce otázek…

Nyní navazují další logické otázky – jaké jsou rizikové faktory pro vznik těhotenské cukrovky, jak se dá zjistit, proč (jakým mechanismem) vzniká, kdy odeznívá, čím ohrožuje maminku a čím její miminko, jaké jsou možnosti léčby, co vás čeká na diabetologii, jaké jsou následky do budoucna? To se budu muset píchat do prstu? A tak dále a tak dále. Na všechny tyto otázky vám zkusím postupně odpovědět, abychom v tom měli jasno a mohli se pustit do konkrétních opatření – tedy do receptů, jídelníčků, pohybových aktivit a tak všelijak podobně 😊.

Rizikové faktory vzniku těhotenské cukrovky

Jistě víte ze svého okolí, že dříve se těhotenská cukrovka tolik neskloňovala, vlastně jí nebylo tolik. To má tři hlavní a spousty vedlejších důvodů. Prvním je, že se tolik nevyšetřovala. Zato se více rodila veliká mimča a bylo více porodních poranění, což s cukrovkou úzce souvisí. Druhým důvodem je fakt, že, ruku na srdce, moderní životní styl není jistě tak zdravý, jako býval dříve. No a v neposlední řadě je mateřství odkládáno na pozdější a pozdější dobu. Nyní si to pojďme rozebrat podrobněji. K prvnímu bodu si pojďme říci, že podle mezinárodní studie z roku 2008 postihuje těhotenská cukrovka kolem 18% těhotných. V případě novějších studií by to číslo bylo jistě ještě vyšší, minimálně v České republice. Důvod je prostý. Od roku 2009 se na přítomnost gestačního diabetu testují všechny těhotné bez výjimky (tedy v případě, že vyšetření neodmítnou). Dříve se totiž testovaly jen rizikové těhuldy – tedy ženy s nadváhou, s cukrovkou v příbuzenstvu a podobně.  Ale ukázalo se, že i aktivní hubeňourky (já jsem živoucím důkazem) mohou mít cukrovku, takže proto je vyšetření gestačního diabetu neoddělitelnou součástí prenatálního vyšetřování. Co se týká životního stylu, tak si asi dovedete představit, že sedavý způsob života, nadváha, obezita, nezdravá strava, stres, to vše způsobuje celou řadu civilizačních onemocnění a cukrovka (ať už „obyčejná“ nebo těhotenská) není výjimkou. K třetímu bodu, tedy věku matky není potřeba mnoho dodávat. Jak naše tělo stárne, tak stárnou i naše orgány a zkrátka si metabolismus už se spoustou věcí neporadí tak dobře, jako zamlada 😊. Neměli bychom opomenout ani vrozenou predispozici k cukrovce, takže proto se vás v diabetologické poradně budou ptát, jestli máte v příbuzenstvu výskyt diabetu.

Jak těhotenská cukrovka vzniká

Jak už jsme si řekli v definici výše, je těhotenská cukrovka metabolické onemocnění týkající se především metabolismu sacharidů (cukrů) a projevuje se zvýšenou glykémií (hladinou glukózy v krvi). Zdravý metabolismus si se zvýšeným přísunem cukrů poradí, takže domněnky a výčitky typu neměla jsem v těhotenství jíst tolik sladkostí a cukrovku bych neměla jsou naprosto liché! Nyní se pojďme zlehka pohrabat v biologii a probrat si zjednodušeně hormonální procesy, které vlastní vznik cukrovky zapříčiňují. Ve slinivce břišní se tvoří hormon zvaný inzulin, který umožňuje vstup glukózy do buněk – dodává tedy buňkám energii. Tím, že glukóza vstupuje do buněk, „mizí“ z krevního řečiště. No a při cukrovce nastávají dva problémy. Jednak slinivka netvoří dostatek inzulinu a za druhé buňky nejsou na inzulin tolik citlivé, což znamená, že k tomu, aby se veškerá potřebná glukóza dostala do buněk by bylo zapotřebí více inzulinu. Ale ten právě není slinivka schopna v takové míře vyprodukovat. A proč slinivka nevytvoří více inzulinu? Protože těhotenství klade na metabolismus obecně velké nároky a velmi zjednodušeně řečeno „tělo již nemá kde brát“. Pojďme si to pro lepší pochopení ukázat na příkladu. Představte si, že něco sníte, potrava se rozloží a ve střevě se jednotlivé složky vstřebají do krevního řečiště. Zvedne se tedy hladina krevního cukru. Na to zareaguje slinivka a vyprodukuje inzulin. Ten umožní glukóze, aby se dostala do buněk. V krvi tedy její hladina klesne a v buňkách stoupne. V buňkách se glukóza dále zpracovává. A inzulin je nedílnou součástí toho všeho. Zasahuje i do metabolismu tuků a bílkovin, ale to pro naše účely není zase až tolik podstatné. Je-li tedy inzulinu absolutní (snížená produkce slinivkou) či relativní (nedostatečná citlivost tkání na účinky inzulinu) nedostatek, nepoklesne hladina krevního cukru tak, jak by správně měla a vzniká cukrovka.

Ale proč to všechno vzniká v těhotenství?

Pokračujme ještě chvilku v biologickém okénku a pojďme si říct něco o těhotenských hormonech. Ty se tvoří v nadledvinách maminky a v placentě. A právě tyto hormony působí proti účinkům inzulinu, které jsme si popsali výše. Buňky se stávají méně citlivými na inzulin (tzv. inzulinová rezistence). Takto je to normální v každém těhotenství, ale u fyziologického těhotenství bez cukrovky na to zareaguje slinivka břišní právě zvýšenou produkcí inzulinu a nic se neděje. Zato při predispozici k těhotenské cukrovce to slinivka „neutáhne“ a zvyšuje se glykémie. V průběhu těhotenství hladina hormonů postupně narůstá, takže velmi často se cukrovka diagnostikuje až v druhé polovině těhotenství a s přibývajícími měsíci se zhoršuje. Logicky z celé věci vyplývá, že s porodem placenty cukrovka obvykle (proč jen obvykle si vysvětlíme příště) postupně odeznívá, což se s odstupem potvrzuje dalšími testy. Ale o diagnostice a vyšetřování si podrobněji řekneme v jiné kapitole.

Čím je vlastně těhotenská cukrovka nebezpečná?

Pojďme si tento odstaveček rozdělit na dvě části – čím ohrožuje maminku a čím miminko. Nejdůležitější informaci si řekněme hned na začátku. Cukrovka, která je dobře léčená, tedy ta, kdy je hladina krevního cukru v mezích normy neohrožuje vůbec nikoho! A to je sakra dobrá motivace dodržovat optimálně léčbu! Takže čím ohrožuje nedostatečně kompenzovaná cukrovka maminku? Špatně léčená cukrovka zvyšuje riziko vzniku vysokého krevního tlaku a preeklampsie (vysoký tlak, otoky, bílkovina v moči, nízká porodní hmotnost plodu). Dále jsou u žen s gestačním diabetem častější infekce a to především močových a pohlavních cest (z důvodu vylučování glukózy močí, což je potrava pro kvasinky a bakterie). Jak jsme zmínili výše, mívají miminka větší porodní hmotnost, takže jsou častější porodní poranění. Tak. To bychom měli to, co se týká maminek. Nyní se pojďme mrknout na potíže, které může mít mimčo. Miminko má v době, kdy je matce diagnostikována cukrovka již plně vyvinutou slinivku. Takže se zvýšeným krevním cukrem matky se plod vypořádá zvýšenou produkcí inzulinu a samo má glykémii v normě. Což by vypadalo v pořádku, ale nenechte se zmást. Tím, že je glukóza zdroj energie a inzulin růstový hormon, přibývá miminko rychleji na váze, než by mělo. Tvoří se především tuková tkáň, ale i svaly a kosti. Orgány přesto zůstávají nezralé, takže se po porodu mohou vyskytnout nejrůznější poruchy – srdečního rytmu, dýchání, ale bývá i horší průběh novorozenecké žloutenky. Porodní váha bývá často vyšší, než 4kg. Při porodu velkého plodu není ohrožena jen matka, ale může dojít i k poranění ramínek a zlomeninám klíčních kostí miminka. Další, čím je miminko po porodu ohroženo, je nízká hladina krevního cukru. To pramení z toho, že po porodu již není mrňousek vystaven zvýšené glykémii matky, ale přitom si to ještě pamatuje z bříška a jeho slinivka má tedy tendenci produkovat i nadále více inzulinu, než by bylo třeba. Nejzávažnější komplikací je pak úmrtí plodu v děloze. Riziko se zvyšuje ke konci těhotenství a proto se matky se špatně kompenzovanou cukrovkou nenechávají přenášet. Tak. Více vás strašit nebudu, ale doufám, že pokud vám byla těhotenská cukrovka diagnostikována, nebudete ji podceňovat (ale ani zbytečné plašení není pro nikoho dobré!).

cukrovka - rizikové faktory

Uf!

Myslím, že to pro dnešek stačí. Doufám, že jsem vás nezahltila příliš. Pokud vám něco není jasné, samozřejmě se mi ozvěte a já se vám pokusím odpovědět!

Příště si povíme něco o diagnostice, návštěvě u diabetologa, léčbě, projevech a následcích těhotenské cukrovky.

Držte se a už se na vás těším příště!

1 komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..