TABOULEH

TABOULEH

Ve skleníku nám krásně vyrostla hladkolistá petrželka. Přemýšlela jsem, jak ji využít a jelikož jsem měla v lednici rajčata a okurku a v plánu byla grilovačka, byl jasnou volbou tabouleh. Tabouleh je salát z Blízkého východu, konkrétně z Libanonu, ale postupně se rozšířil po celém světě. Je to salát velmi svěží a výrazný, který vás naladí na příjemnou letní dovolenkovou vlnu.

INGREDIENCE

Variant salátu tabouleh existuje celá řada, nicméně nepostradatelným základem je právě hladkolistá petrželka a to v nemalém množství. Další typickou komponentou je bulgur, nicméně velmi chutný je tento salát i s kuskusem. Kvalitní olivový olej uzavírá trojici nejdůležitějších surovin. Rajčata a citron najdete také téměř v každém receptu na tabouleh, což se nedá říct o okurce. Tu přidává jen někdo. Já zrovna ano, protože krásně podtrhne svěžest salátu. V neposlední řadě se přidává cibule – buď červená, jarní anebo obě. V druzích použitého koření se recepty velmi rozchází. Někdo používá jen sůl a pepř, v jiném receptu najdete skořici, čerstvou mátu, mletý římský kmín či nové koření.

ingredience na tabouleh

KVALITA SUROVIN

Je potřeba zdůraznit, že není tak důležité, kolik surovin se na tabouleh rozhodnete použít. Tím, že je to salát z pár ingrediencí, je především důležitá jejich kvalita. Já jsem se rozhodla tento salát připravit na jaře, ale popravdě je ideální, když si salát ukuchtíte ve chvíli, kdy jsou rajčata (a ev. okurka) v sezóně, aby chuť byla co nejlepší. Máte-li k dispozici biocitron, můžete chuť salátu vylepšit o citronovou kůru.

ingredience

K ČEMU TABOULEH SERVÍROVAT?

Tabouleh můžete směle servírovat ke grilovanému nebo pečenému masu či k rybě. Je to velmi neotřelá příloha. Samozřejmě můžete salát zbaštit jen tak samotný. V tom případě chcete-li vpašovat do salátu nějakou bílkovinu, zkuste navrch rozdrobit trochu sýru feta. Tabouleh tak neztratí nic ze svého kouzla, ale vy budete více zasycení.

tabouleh

Pojďme se vrhnout na vaření….ačkoliv v tomto případě spíše na krájení 🙂

Tabouleh
Porce: 4 porce (jako příloha)
Ingredience
  • 120 g bulguru
  • 1/2 červené cibule
  • 1 jarní cibulka
  • 100 g okurky
  • 3 pevná rajčata
  • velký svazek hladkolisté petrželky (já použila celý svazek co je na fotce a klidně můžete být ještěštědřejší)
  • šťáva z poloviny citronu (můžete použít i trochu kůry)
  • 4 lžíce olivového oleje
  • malý svazek máty (přibližně1/3 oproti petrželce, nemusí být)
  • sůl a pepř
Postup
  1. Uvařte bulgur podle návodu na obalu.

  2. Mezitím nakrájejte červenou cibuli nadrobno, jarní cibulku na kolečka, okurku a rajčata na kostičky.

  3. Petrželku ( a eventuálně i mátu) zbavte stonků a nasekejte nahrubo. Vymačkejte šťávu z citronu a chcete-li, použijte i trochu citronové kůry.

  4. Uvařený bulgur smíchejte se zeleninou, bylinkami, citronovou šťávou a kůrou, olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem.

  5. Nechte chvíli tabouleh proležet a servírujte.

Dobrou chuť a užívejte si grilovací sezónu!

Sdílejte


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *






Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..