TRHANÉ HOVĚZÍ MASO

TRHANÉ HOVĚZÍ MASO

Trhané maso je dobrůtka, které se v posledních letech dostává více a více pozornosti. A to právem. Nejenže je to šťavnatá delikatesa, kterou si můžete připravit v předstihu a v téměř v neomezeném množství, ale také je na výběr z různých druhů masa i způsobů přípravy.

Nejprve si pojďme říci, jaké maso můžete na přípravu trhaného masa použít.

CO POUŽÍT ZA MASO?

Obecně vzato je ideální sáhnout po masu, které není úplně libové, ale alespoň trochu prorostlé. Jak známo je tuk nositelem chuti a šťavnatosti. Takže pokud jde o hovězí maso, použijte krk, krkovičku či kližku. U vepřového vám největší parádu udělá plec nebo ramínko. Jste-li odvážnější, použijte kachní stehno či dokonce zvěřinu. A máte-li zrovna kus masa s kůží? Paráda, jen kůži nakrájejte na mřížku, aby se koření krásně dostalo do masa.

V ČEM TRHANÉ MASO PŘIPRAVIT?

Před třemi lety jsme dostali od manželových rodičů k Vánocům multifunkční hrnec, který jsme si velmi oblíbili především na pomalé vaření. Je to tento hrnec od Conceptu, nicméně se již nevyrábí, takže když tak budete muset sáhnout po mladším sourozenci: https://www.mall.cz/elektricke-hrnce/concept-ck-5000 . Od té doby jsme začali připravovat trhané maso, poctivé vývary, omáčky, masové nudličky a podobně. Zkrátka recepty, u kterých je ideální hodit večer suroviny do hrnce, podlít vodou, zapnout na 8 hodinové pomalé vaření a druhý den se radovat z již téměř hotového obědu.

Pokud pomalý hrnec nemáte, v žádném případě nemusíte věšet hlavu. Stejně dobře vám může posloužit i trouba, kterou zapnete přibližně na 110°C a opět maso pečete přibližně 8 hodin. Poslední možností, která mě napadá je vaření v „obyčejném“ hrnci či v papiňáku na nízkou teplotu, ale to se přiznám, že nemám osobně vyzkoušené.

hovězí krk a dochucení

A CO TEĎ?

Máte-li vybrané maso i způsob přípravy, tak vám již nic nebrání pustit se do kuchtění. Tady jsou dva klíčové body, vlastně tři. Jak maso okořenit, zda ho opékat nebo ne a zda podlévat. Na to se názory velmi různí.

Co se dochucení týče, jsou zastánci, kteří používají pouze sůl a pepř. Upřímně si myslím, že je to ideální varianta v případě, že trhané maso použijete do receptu, ve kterém ho smícháte s omáčkou – ať již barbecue, hořčicovou nebo úplně jinou. Chcete-li si ale užít dobře ochucené maso, které budete servírovat třeba jen se šťouchaným bramborem nebo se salátem, doporučuji maso okořenit. Jste-li pro „české chutě“, použijte cibuli, česnek, cibuli, kmín, sůl a pepř. Exotičtější chutě vám přinese třeba římský kmín, chilli vločky, koriandr či skořice, zkrátka vyzkoušejte, co bude sedět vašim chuťovým buňkám a zamyslete se, s čím budete maso podávat.

Nyní si pojďme říci něco k opečení. Zkusila jsem obě varianty a upřímně mi žádný velký rozdíl nepřišel, proto v rámci ušetření práce maso neopékám.

Jako poslední nám zbývá na přetřes podlévání. Opět zvažte, jestli chcete k masu i trochu omáčky či ne. Ve většině receptů maso alespoň trochu podlévají a já to dělám také tak. Zaprvé mi maso po natrhání připadá šťavnatější a zadruhé (což je po pravdě pro mě ještě větším důvodem), jelikož nechávám péct maso přes noc a nekontroluji ho, bojím se, aby se mi maso nespálilo a abych multifunkční hrnec neposlala do věčných lovišť.

A TO NEJDŮLEŽITĚJŠÍ – DO JAKÝCH RECEPTŮ TRHANÉ MASO POUŽÍT?

  • se šťouchaným bramborem
  • do tortilly s dresinkem a zeleninou
  • do zeleninového salátu
  • do misky s rýží a tepelně upravenou zeleninou
  • do bagety
  • i v omeletě je trhané maso výborné

trhané hovězí maso

A teď pojďme k mému konkrétnímu receptu, který je velmi prostý.

 

Trhané hovězí maso
Porce: 6 osob
Ingredience
  • 1200 g hovězího krku
  • 1 červená cibule nakrájená na plátky
  • 2 stroužky česneku, rozpůlené
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička uzené mleté papriky
  • čerstvě mletý pepř
  • půl lžičky mletého koriandru
  • půl lžičky mletého římského kmínu
  • půl lžičky tymiánu
  • chilli vločky dle chuti
Postup
  1. Maso omyjte a osušte papírovou utěrkou. Smíchejte koření a obalte maso ze všech stran. Nechte v lednici alespoň hodinu marinovat.

  2. Poté dejte maso do pomalého hrnce, přidejte cibuli a česnek. Zalijte 150 ml horké vody.

  3. Zapněte hrnec na režim slow cook a pod pokličkou nechte alespoň 8 hodin dusit.

  4. Po uplynutí této doby zkuste do masa píchnout, mělo by se velmi snadno rozpadat. Jestliže vám přijde maso ještě tuhé, dopřejte mu v hrnci delší pobyt.

  5. Máte-li hotovo, vyndejte si maso na prkénko a dvěma vidličkami proti sobě ho roztrhejte na jednotlivá vlákna. Uvidíte, že to půjde velmi snadno. Potom maso vraťte do hrnce, aby se promíchalo se šťávou. A je to!

  6. Já jsem maso použila do tortilly, kterou jsem potřela rozmačkaným osoleným avokádem, přidala jsem nakrájenou papriku, červenou cibuli, baby špenát a čerstvý koriandr, zamotala a je to!

Dobrou chuť!



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating




Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..