Go Back
Vytisknout

Domácí kuřecí paštika

Ingredience

  • 350 g kuřecích jater po očištění
  • 2 jarní cibulky (pouze bílé části)
  • 150-200 g másla
  • 1 lžička provensálských bylinek
  • pepř čerstvě mletý podle chuti
  • půl lžičky soli
  • 1 velký panák bílého vína
  • 30 ml smetany na vaření
  • mandle, celý pepř, brusinky a čerstvé bylinky podle chuti
  • pečivo podle vašeho výběru

Postup

  1. Játra omyjte a očistěte od všech blanek a žilek. Cibuli nakrájejte nadrobno.

  2. Rozpalte pánev a na lžíci másla osmahněte játra, cibuli a koření, aby se rozvonělo. Sůl ještě nepřidávejte, játra by vám totiž ztvrdla. Restujte 4-5 minut. 

  3. Poté k játrům přilijte víno a snižte plamen. Všechnu tekutinu byste měli odpařit. Vypněte kamna a po chvilce přilijte smetanu, aby se prohřála s obsahem pánve.

  4. Nyní vše přendejte do robota, osolte a rozmixujte nejprve nahrubo. Poté postupně přidávejte po částech máslo, aby se stihlo zapracovat. Nakonec ochutnejte a případně dosolte. Paštika by měla být mírně přesolená, protože se po ztuhnutí chutě ještě zjemní.

  5. Pro dodání ještě větší hebkosti nyní paštiku přeceďte přes jemný cedník. Zachytí se vám nerozmixované kousky jater a koření.

  6. Nyní do přecezené paštiky přidejte na plátky nakrájené mandle či celý pepř a přelijte do jakékoliv nádoby je vám libo. Plánujete-li paštiku uskladnit na delší dobu, je vhodné ji přelít přepuštěným máslem, aby se zakonzervovala. Pokud tento krok vynecháte, doporučuji ji alespoň v lednici překrýt potravinářskou folií, aby vám neoschla.

  7. Podávejte s pečivem dle vaší chuti, brusinkami a zeleninovým salátkem