Go Back
Vytisknout

Kopřivový sirup

Ingredience

  • 1,5 litru vody
  • 400 gramů kopřiv
  • 2 bio citrony
  • 1-1,5 kilo cukru krystal
  • 2 lžičky kyseliny citronové (nemusí být)

Postup

  1. Uvařte vodu. Po zchladnutí přidejte celé kopřivy a bio citrony nakrájené na plátky (včetně kůry i pecek).

  2. Směs nechte 24 hodin pod pokličkou louhovat a poté sceďte.

  3. Přidejte malé množství cukru a na nízký plamen, tak aby tekutina sem tam probublala, zahřejte. Postupně přidávejte další cukr. Nejprve doporučuji dát kilo cukru. Nebude-li se vám zdát konzistence, přidejte další. 

  4. Velké množství cukru funguje jako konzervant, nicméně chcete-li sirupu prodloužit životnost, přidejte kyselinu citronovou a dvě minuty provařte.

  5. Sirup nalijte do čistých, jakýmkoliv alkoholem vymytých sklenic a zavíčkujte. Uchovávejte v lednici a přidávejte si jednu lžičku do čehokoliv, co potřebujete osladit. V případě čaje nezapomeňte, že čaj nesmí být horký, abyste neztratily léčivé složky z kopřivy.