Go Back
Vytisknout

Caesar salát s domácím dresinkem

Porce 2 porce

Ingredience

  • 1 větší hlávka salátu
  • 2 kuřecí prsa
  • provensálské bylinky podle chuti
  • 1 celé, ideálně domácí vejce
  • 1 lžička polotučné či dijonské hořčice
  • 150-200 ml slunečnicového oleje
  • sůl
  • pepř
  • citronová šťáva
  • 1 stroužek česneku
  • 4-5 ančovičkových filetů
  • 4 plátky toastového chleba či 2 rohlíky nakrájené na kostičky
  • 1 lžíce nastrouhaného parmazánu a hoblinky na dozdobení

Postup

  1. Salátové listy důkladně opláchněte a osušte, aby na nich dobře držela zálivka.

  2. Poté si očistěte kuřecí prsa a nakrojte je na plátky, aby se vám dobře opékaly na pánvi. Maso osolte a posypte provensálskými bylinkami, ovšem pouze zlehka, abyste nepřehlušili dresink.

  3. Pečivo podle vašeho výběru nakrájejte na kostičky, dejte na plech vyložený pečícím papírem a lehce pokropte olejem.

  4. Nyní si připravíme dresink. Základem je vlastně domácí majonéza. Do mixéru rozklepněte celé vejce o pokojové teplotě. Mixér nechte zapnutý a po malých troškách přilévejte olej. Vždy přilijte další teprve až se ten předchozí zapracuje, jinak vám majonéza nezhoustne. Postupně by se měla měnit konzistence. Až se vám bude majonéza zdát dostatečně hustá, přestaňte přilívat olej. Přidejte sůl, pepř, hořčici a citronovou šťávu podle chuti. Znovu promixujte. Tímto je hotová majonéza. Pro tento recept ještě přidejte filety ančoviček, nastrouhaný stroužek česneku, parmazán a pár vteřin ještě mixujte, jen aby se vše hezky spojilo, ale přitom jste na jazyku cítili kousky ančoviček i parmazánu.

  5. Předehřejte troubu na 200°C. Vložte plech s pečivem a pečte do zezlátnutí přibližně 10 minut.

  6. Mezitím opečte na pánvi kuřecí maso dozlatova. Poté nechte lehce vychladnout a nakrájejte na plátky či kostičky.

  7. Salát natrhejte do talířů, promíchejte s dresinkem (nejlépe to jde rukama) a navrch dejte kuřecí maso s krutony a dozdobte hoblinkami parmazánu.