Go Back
Vytisknout

Sirup z černého bezu

Ingredience

  • 30 květů černého bezu bez listů
  • 1 bio citron
  • 2,5 litru vody
  • 2 kg cukru krystal
  • 2 lžičky kyseliny citronové

Postup

  1. Neomyté květy dejte do hrnce s vodou a bio citronem nakrájeným na kolečka a přiveďte k varu. Jakmile se směs začne vařit, tak ploténku vypněte, přikryjte pokličkou a nechte 24 hodin louhovat.

  2. Poté obsah hrnce přeceďte, květy i citron důkladně vymačkejte, abyste nepřišli o část chuti a zdraví prospěšných látek.

  3. Znovu dejte na ploténku, zahřejte a po částech přidávejte cukr tak, aby ten předchozí byl vždy rozpuštěný. Míchejte. Jakmile je všechen cukr rozpuštěn, nechte za občasného míchání jemně probublávat přibližně 10 minut. Chcete-li hustší konzistenci, pak můžete vařit i déle a bez pokličky. 

  4. Nakonec přidejte kyselinu citronovou a ještě 5 minut povařte. Tento krok můžete vynechat, spotřebujete-li sirup přibližně do dvou týdnů.

  5. Ještě teplou směs nalijte do důkladně vymytých sklenic či lahví. Uchovávejte v lednici.