Go Back
Vytisknout

Jahodová marmeláda

Ingredience

  • 1 kg jahod
  • 1 sáček Gelfixu 2:1
  • 0,5 kg cukru krystal

Postup

  1. Jahody nakrájejte či rozmixujte podle vašich preferencí. Dejte je do širokého hrnce (rychleji se odpařuje tekutina). Přidejte sáček Gelfixu a 2 lžíce cukru. Za stálého míchání nechte minutu probublávat.

  2. Poté přidejte do hrnce zbytek cukru a nechte ještě dalších 5 minut na středním plameni bublat. Nezapomeňte důkladně míchat. Po celou dobu sbírejte pěnu, která se na povrchu tvoří.

  3. Důkladně vymyjte zavařovací sklenice, osušte a vypláchněte kapkou alkoholu – třeba rumu. Marmeládu ihned přelijte do sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.

  4. Jestliže nechcete použít žádnou „chemii“, můžete jahody vysmažit. V širokém hrnci necháte za stálého míchání přibližně tři čtvrtě hodiny probublávat samotné jahody. Potom přidáte cukr a budete pokračovat ještě alespoň 15 minut. Přelijte do sklenic.

  5. Marmelády uchovávejte v temnu a chladu.