Go Back
Vytisknout

Třešňový pečený čaj

Ingredience

  • 1,5 kg třešní
  • 0,5 kg višní
  • 4 zralá jablka
  • 1 bio citron
  • 10 hřebíčků
  • 2 svitky skořice
  • 400 g třtinového cukru
  • 1 dcl rumu
  • špetka soli

Postup

  1. Jablka nakrájejte na drobné kostičky. Třešně a višně můžete nechat vcelku (pecky dodají do čaje část chuti) nebo je odpeckujte a nakrájejte. Citron oloupejte, odkrájejte všechny bílé části a odstraňte i tenké slupky mezi jednotlivými měsíčky. Zbylou dužinu také nakrájejte.

  2. Předehřejte troubu na 180°C. Veškeré ovoce nasypte do zapékací mísy, smíchejte s cukrem, kořením, solí a rumem. Pečte odkryté přibližně 45 minut. Cukr krásně zkaramelizuje a ovoce pustí tekutinu.

  3. Nakonec nalijte čaj do omytých zavařovacích sklenic. Uchovávejte v lednici. Do hrnku si dejte přibližně 4 vrchovaté čajové lžičky a zalijte horkou vodou. 

  4. Ačkoliv díky hřebíčku chutná čaj „vánočně“, je výborný i v létě s ledem :-).